Criza energiei la nivel internațional și impactul asupra consumatorilor din România

Advertorial
Marti, 19 Iulie 2022, ora 18:36
4070 citiri
Criza energiei la nivel internațional și impactul asupra consumatorilor din România
FOTO: freepik.com

Aruncăm o privire în continentul vecin și vedem că în Asia populația se confruntă cu o criză a energiei greu de învins. Procesul de raționalizare deja este resimțit prin oprirea curentului după anumite ore, lipsa aerului condiționat și “pene” de curent. Ridicarea exagerată a prețului nu mai este o soluție viabilă, motiv pentru care Guvernul trece pur și simplu la oprirea energiei. Mai mult decât atât, prețul energiei electrice în 2022 este cu 141% mai ridicat decât cel din al anului curent. Datele sunt alarmante și economiștii spun că e doar începutul.

Aceste fenomene nu se întâmplă în zone izolate ale Globului, ci și în România. Din nefericire, lumea încă nu este pregătită pentru o criză la nivel global, iar instabilitățile economice deja existente fac depășirea crizei un lucru aproape imposibil pentru o țară ca aceasta.

De unde a venit această criză a energiei?

Ca în fiecare an, specialiștii realizează niște planificări economice care îi ajută să estimeze ce se va petrece în următorul an, unde se va situa prețul, care este rata de consum și ce concurență va exista pe piață. Au existat doua mari fenomene care au avut ca exponent neprevăzutul, și anume contextul pandemic și războiul.

Cererea și oferta au fost decalate de pandemie astfel: inițial, cererea a scăzut drastic, oamenii nu mai aveau nevoie să călătorească atât de mult, iar combustibilul rămânea nevândut. Acum, planeta a depășit situația de criză sanitară, cererea a fost propulsată și a crescut dramatic atât prețul, cât și concurența ofertei.

Nu a trecut mult de la adaptarea omenirii la aceste schimbări și tensiunea a crescut din nou, odată cu situația conflictuală dintre Rusia și Ucraina. Rusia, fiind un exportator gigant de petrol și gaze naturale atât pentru România, cât și pentru întregul continent european, a provocat o avalanșă a prețurilor colosale de energie electrică.

Cât despre consumatorii de rând din România, aceștia sunt afectați și de cele mai insignifiante oscilații ale prețurilor, în special cei cu venituri reduse, dar și cei cu venituri medii. Astfel, modalitățile prin care consumatorii pot amortiza aceste efecte de factor extern sunt limitate, dar nu inexistente.

Aceștia au posibilitatea de a studia oferta mai multor furnizori de energie înainte de a stabili și semna un contract. Libertatea de a alege le vine în ajutor persoanelor care sunt la curent cu piața energiei electrice și schimbările ei. Furnizorii pot fi comparați în funcție de prețul la gaze naturale, de promptitudinea cu care răspund cererii clientului, de varietatea de servicii și pachete oferite.

Prin urmare, consumatorii casnici și non-casnici au oportunitatea de a studia piața, de a identifica cel mai avantajos preț pentru nevoile energetice ale gospodăriei sau ale companiei și de a-și gestiona propriul consum de energie.

De altfel, statele membre ale Uniunii Europene se pregătesc să investească cât mai curând în surse alternative de energie sau să revină la vechile resurse precum cărbunele. Cu toate acestea, este așteptată o raționalizare, iar fiecare stat va gestiona situația în cel mai eficient mod posibil pentru cetățenii săi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#energie, #criza energie, #Impact , #criza energie