Apă radioactivă de la Fukushima va fi deversată în ocean. Japonia organizează dezbateri

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 23:45
3033 citiri
Apă radioactivă de la Fukushima va fi deversată în ocean. Japonia organizează dezbateri
Apă radioactivă de la Fukushima va fi deversată. FOTO www.dw.com

O echipă de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a început revizuirea planului Japoniei de a începe eliberarea în ocean a peste un milion de tone de apă radioactivă tratată din epava centrală nucleară de la Fukushima - o revizuire despre care Japonia speră că va insufla încredere în plan, scrie publicaţia Japan Today.

Echipa de 15 membri urmează să viziteze centrala de la Fukushima săptămâna aceasta și să se întâlnească cu oficiali guvernamentali în timpul misiunii sale de cinci zile.

Guvernul și Tokyo Electric Power Company Holdings au anunțat anul trecut planurile de a începe eliberarea treptată a apei încă contaminate în primăvara anului 2023, după tratarea și diluarea ulterioară a acesteia.

Apa este stocată în aproximativ 1.000 de rezervoare la uzina avariată, despre care oficialii spun că trebuie îndepărtată pentru ca reactoarele să poată fi scoase din funcțiune. Se așteaptă ca rezervoarele să își atingă capacitatea de 1,37 milioane de tone în cursul acestui an.

Un cutremur masiv și un tsunami în anul 2011 au distrus sistemele de răcire ale centralei de la Fukushima, declanșând topirea a trei reactoare și împrăştierea unei cantități mari de radiații. Apa folosită de la accident pentru a răci miezurile reactoarelor deteriorate extrem de radioactive s-a întins atunci foarte mult.

Pescarii, localnicii și vecinii Japoniei, inclusiv China și Coreea de Sud, s-au opus cu înverșunare eliberării apei în ocean. Locuitorii din Fukushima se tem că produsele lor agricole și piscicole vor fi contaminate.

Japonia a solicitat asistența Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a se asigura că eliberarea apei radioactive îndeplinește standardele internaționale de siguranță și pentru a obține consimţământul altor țări.

Gustavo Caruso, directorul Biroului pentru Siguranță și Coordonare a Securității al AIEA, a declarat că „într-o manieră obiectivă, credibilă și bazată pe știință, misiunea va contribui la transmiterea de mesaje de transparență și încredere pentru oamenii din Japonia și nu numai”.

Echipa va analiza detaliile despre apă, siguranța deversării, metodele de prelevare a probelor și impactul asupra mediului, a spus el. Echipa include experți din mai multe țări, inclusiv Coreea de Sud și China.

Oficialii spun că toți izotopii selectați pentru tratarea apei contaminate pot fi reduşi la niveluri scăzute, cu excepția tritiului, care este inseparabil de apă, dar este inofensiv în cantități mici. Ei spun că o eliberare treptată a apei, diluată cu apă de mare, în ocean de-a lungul deceniilor este sigură.

Keiichi Yumoto, care conduce departamentul privind efectele accidentului de la Fukushima în Ministerul Industriei, a remarcat îngrijorarea cu privire la siguranța proiectului și a spus că este „foarte important” să existe evaluări din partea AIEA pentru „încurajarea înțelegerii publicului”.

Junichi Matsumoto, directorul TEPCO responsabil cu gestionarea apei tratate, a declarat că societatea acordă prioritate siguranței și impactului asupra reputației regiunii.

„Asigurarea transparenței și a obiectivității este crucială pentru proiect. Sperăm să îmbunătățim în continuare obiectivitatea și transparența procesului pe baza analizei”, a spus Matsumoto, care a participat la o întâlnire cu AIEA și oficiali guvernamentali.

Japonia și AIEA au convenit să întocmească un raport intermediar privind revizuirea la sfârșitul acestui an.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#energie, #centrala nucleara, #Fukushima , #criza energie