România revine la piața reglementată a energiei electrice până în 2025. Anunțul ministrului Virgil Popescu

Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 10:45
3352 citiri
România revine la piața reglementată a energiei electrice până în 2025. Anunțul ministrului Virgil Popescu
România revine la piața reglementată a energiei electrice FOTO Pixabay

Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat vineri, 11 noiembrie, că guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, revenirea la piața reglementată a energiei electrice.

Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025, a declarat Virgil Popescu. Ordonanța de urgență prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh, potrivit lui Virgil Popescu. Ministrul Energiei a mai spus că ”este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27”.

”Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”, a spus și Marian Neacșu.

Până în acest moment, reprezentanții sectorului de producție a energiei electrice nu au avut o poziție publică față de revenirea la piața reglementată. România a renunțat treptat la reglementarea pieței de energie, ca efect al integrării în piața unică a UE.

”E un sistem ingenios, e aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară”, a mai spus vineri ministrul Virgil Popescu. ”Pentru 2023 estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism”, a mai spus el.

Consumatorii casnici vor plăti următoarele prețuri maximale:

  • 0,68 lei, dacă consumă până în 100 kwh
  • 0,8 lei, dacă consumă până la 255 kw
  • 1,3 lei, dacă consumă peste 255 kwh, cu specificația că vor plăti primii 255 la valoare de 0,8 lei.

Prețul maximal pentru IMM-uri va fi 1 leu kwh.

Şeful Executivului a precizat că, ”pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw.

”Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la Oug 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a explicat că, de asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw, vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ al energiei, de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Ca atare, în acest moment prin această Ordonanţă vom asigura cadrul mecanismului de achiziţie a energiei pentru a ne putea proteja populaţia şi a asigura competitivitatea produselor româneşti”, a spus Ciucă.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#energie electrica, #piata reglementata energie, #virgil popescu, #consumatori casnici energie , #criza energie