România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 22:59 3015 citiri
România furnizează Republicii Moldova între 80 şi 90 la sută din necesarul total de consum de energie electrică FOTO Pixabay

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar Ucraina nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova. Aceste atacuri au fost catalogate de Aurescu drept ”crime de război”.

El a precizat că România furnizează acum Republicii Moldova între 80 şi 90 la sută din necesarul total de consum de energie electrică.

Bogdan Aurescu a declarat, duminică seară, la Digi 24, că ţintele Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei nu sunt doar atacuri teroriste, ci sunt crime de război.

”Problemele de furnizare a energiei electrice în Republica Moldova apar din cauza bombardamentelor pe care Rusia le face în Ucraina asupra infrastructurii civile de tip energetic. Pot fi numite şi aşa (atacuri teroriste - n.r.), dacă vorbim despre declaraţii cu caracter politic, însă este clar că, din punct de vedere al dreptului internaţional umanitar, aceste atacuri asupra unor ţinte civile, în general asupra civililor, aşa cum face Rusia în Ucraina, încalcă dreptul internaţional umanitar şi sunt crime de război, de fapt”, a subliniat Aurescu.

Ministrul de Externe a explicat că România este cea care oferă acum sprijin Republicii Moldova.

”Ceea ce România a făcut la jumătatea lunii octombrie, primele bombardamente au vizat infrastructura energetică din Ucraina şi Ucraina nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova, ceea ce noi am făcut este să intervenim prompt şi să furnizăm energie electrică Republicii Moldova. În acest moment, într-o formă sau alta, România furnizează Republicii Moldova între 80 şi 90% din necesarul total de consum de energie electrică”, a precizat Aurescu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News