Cum poți rămâne fără energie electrică dacă ai prea multe electrocasnice în priză. Enel a trimis deja 200.000 de notificări

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 11:18
13821 citiri
Cum poți rămâne fără energie electrică dacă ai prea multe electrocasnice în priză. Enel a trimis deja 200.000 de notificări
Mașină de spălat FOTO Pixabay

Sute de mii de români sunt avertizați că vor fi deconectați de la curentul electric dacă folosesc în același timp mai multe aparate conectate la rețea.

Motivul este acela că puterea de consum crește peste valoarea maximă avizată în contract.

Jurnalistul Vitalie Cojocari explică modul în care contorul inteligent poate opri automat curentul, în aceste situații.

"Dacă aveți contor inteligent la curentul electric s-ar putea să primiți o notificare de la compania de distribuție ori poate ați primit-o deja.

Informarea respectivă vă spune pe scurt că aveți o “putere avizată” de consum de care nu aveți voie să treceți.

Unii au aflat pe pielea lor ce înseamnă asta. Pentru că aveau mai multe aparate care consumau concomitent curent, contorul inteligent l-a oprit. Nu l-au putut porni manual până când nu au scos câteva aparate din priză", a scris Vitalie Cojocari pe Facebook.

Ce este puterea avizată

"Puterea avizată înseamnă valoarea maximă de curent electric pe care aveți voie să o consumați într-un timp anumit, de pildă, într-un minut.

Puterea avizată este trecută în contract. O găsiți și pe factură. Pe factura din poză este trecută valoarea de 6 kw pentru că asta este valoarea medie pentru un apartament din București.

Dar dacă aveți boiler electric, încălzire în pardoseală, calorifere electrice și multe altele, s-ar putea să vă fie oprit curentul în caz că aveți contorul inteligent.

Aparatul este setat automat la cât aveți voie să consumați concomitent și vă permite să depășiți puterea din contract doar cu 10-20 la sută.

Cum spuneam, dacă aveți în priză în același timp frigiderul, boilerul electric, televizorul, mașina de spălat vase sau rufe, aspiratorul, fierul de calcat sau cuptorul electric, consumul poate sări spre 15-20 kw.

Este momentul în care contorul inteligent taie automat curentul. Îl puteți reconecta manual numai după ce scoateți o parte din aparate din priză. Adică - reveniți la puterea avizată", explică jurnalistul.

Care este soluția

Soluția pentru a putea folosi toate aparatele în casă fără să vi se ia curentul este să vă creșteți puterea de instalare.

Trebuie să faceți o cerere. Aceasta se poate face și online.

În funcție de operator, plătiți o taxă de avizare și de racordare. Poate ajunge la aproape 150 de lei. Aceasta se plătește o singură dată, dar nu afectează consumul lunar. Adică, ulterior creșterii puterii plătiți cât consumați.

Dacă aveți noroc și nu este nevoie de cabluri noi și de alte instalații, ar trebui să se rezolve în câteva zile, iar creșterea puterii se poate face de la distanță, din sediul companiei.

Lucrurile se complică dacă este nevoie de modificări suplimentare. Puteți aștepta chiar și câteva luni."

De câtă putere aveți nevoie?

Vitalie Cojocari a explicat cum pot afla consumatorii de câtă putere este nevoie:

"O puteți face chiar voi pentru că fiecare aparat are indicată puterea de consum. Astfel, adunați valorile electrocasnicelor care consumă curent în același timp.

Indicat ar fi însă să găsiți un electrician avizat ANRE. Specialistul vă face un deviz și vă poate verifica instalația din casă.

Reprezentanții distribuitorilor de energie spun că puterea avizată de consum a fost mereu trecută în contract. Oamenii modificau însă ilegal siguranța contoarelor vechi ca să reziste la o putere mai mare.

Contorul inteligent știe exact cât consumați, nu poate fi păcălit, poate calcula puterea, așa că intervine automat pentru a evita anumite pericole, spun specialiștii de la Enel.

De pildă, incendii, întreruperi de curent la vecini și așa mai departe."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#energie electrica, #deconectare, #aparate electrocasnice, #contract, #Putere, #Enel, #contor, #inteligent , #stiri sociale