Cât ne costă dacă lăsăm non-stop electrocasnicele în priză. Experimentul unui român: "Ne rupe la următoarea factură"

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 12:10
83588 citiri
Cât ne costă dacă lăsăm non-stop electrocasnicele în priză. Experimentul unui român: "Ne rupe la următoarea factură"
Aparate electrocasnice în priză FOTO Pixabay

Unul dintre subiectele fierbinți ale acestei perioade este legat de cheltuielile pe care românii le au cu energia electrică.

Sute de mii de români au primit deja facturi cu sume uriașe de plată și mulți alții le așteaptă cu teamă.

Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât se apropie sezonul rece, iar cheltuielile vor crește implicit.

Este contextul în care un român a făcut un experiment și atrage atenția asupra energiei electrice consumate de aparatele electrocasnice care rămân în priză și atunci când nu sunt folosite, după cum a scris într-o postare pe Facebook.

Cât consumă electrocasnicele dacă le lăsați în priză

"Astăzi am făcut un experiment cu o priză care afișează consumul pentru fiecare electrocasnic în parte care rămân în stand by: televizor smart 50 inci- 1.0w/ora, sistem audio -1.9w, ventilator cu picior - 0.5w, prelungitor cu protecție la tensiune cu întrerupător -0,4w, aer condiționat - 1.8w, modem tv digi - 4.7w, tv led bucătărie - 0.3w, cuptor microunde 1.6w, cuptor electric 0.4w, mașină de spălat 0.4w, senzor de mișcare 0.5w, lampa veghe cu senzor noapte 0.5w, laptop oprit 0.5w.

Acestea se pot scoate din priză când nu sunt folosite.

Total consum 14,5 WATTI/ ORĂ 14,5 x 720 ore =10,4 kilowatti (10,4kwh x 0,76 lei = 7,9 lei) într-o lună de zile, consum care se pierde dacă țin aceste electocasnice în priză permanent.

Poate interesează pe cineva să știe cam cât consumă electrocasnicele dacă le lăsați în priză și nu deveniți obsedați ca mine, să le scoteți din priză că ne rupe la următoarea factură", a scris românul pe grupul Client Hidroelectrica, de pe Facebook.

"Scosul din priza regulat/ zilnic duce la scăderea drastică a duratei de viață"

În comentarii, părerile sunt împărțite. Unii sunt preocupați de calcule, alții fac uz de simțul umorului.

"Ca să fie și o părere de pe partea cealaltă a baricadei, scosul din priză regulat/ zilnic duce la scăderea drastică a duratei de viață a componentelor electronice. Acel "stand-by" ajută enorm la prelungirea vieții circuitelor integrate și a componentelor electronice care nu vor mai fi supuse fenomenului de dilatare/contracție (nu o scot din burtă). Așa că, proverbul "ce nu dai pe mere o să dai pe pere" pe termen lung."

Să nu va mirați când la expirarea celui de-al doilea an de garanție o să trebuiască să cumpărați un aparat nou, fie el TV sau ce vreți voi."

"Un prelungitor în care am TV, stație, TV box, soundbar, CD player, bluray player în standby îmi mănâncă aproximativ 30 kw pe luna. Mai bine de banii aia iau o sticlă de whisky. O priză smart cu hey google și gata, ai rezolvat. Costă 50 de lei o priză de asta."

"Toate aceste aparate pot sta pe un sistem fotovoltaic de 1 kwh care generează 3-4 kwh pe zi sau 100 kwh pe lună. Acesta costă în jur de 4000 lei cu baterie Litiu de 1kwh, deci poțiconsuma 2.5 Kwh ziua și 0.8 Kwh noaptea, pentru că vei pierde minim 400kWh pe zi de la consumul invertorului. La prețul de 4 lei per Kwh, sistemul se amortizează în 10 luni, iar la un preț mai aproape de realitate adică 1.5 lei/kwh, amortizezi investiția în 2 ani și ceva."

"Pentru cei cu economisirea extremă le propun să închidă și telefonul când nu-l folosesc, iar ochii să-i țină închiși pe timpul zilei că să vadă bine noaptea fără să aprindă becul."

"Factura vine după indexul contorului, nu în funcție de ce afișează priza. La fel e și la sistemele fotovoltaice, una afișează aplicația inverterului și altceva înregistrează contorul."

"Dacă scoatem și Led-urile din întreruptoare, trecem de 10 lei economie! Dacă din banii economisiți luăm țuică, mai câștigăm ceva și la căldură!"

"În UK, aproape toate prizele au întrerupător. Mult mai simplu decât să tot scoți din priză. La noi n-am găsit. Oare de ce?"

"Nu scot nimic din priză. Indiferent de preț. Atunci hai să revenim la epoca de piatră. Să ne mutăm în peșteri. Mai bine pleacă dl. POPESCU acasă, chiar trebuie să revenim la epoca de aur?"

"Crede-mă că monitorizez tot în casă, casă pasivă Smart. E monitorizată cu 3 contoare inteligente, nu stau să scot și să bag chestii în priză. Și cum zicea și colegul, draq are timp să scoată un televizor sau un radio din priză, am peste 50 de chestii care merg simultan și dacă chiar aș vrea le pot activa/ dezactiva de pe telefon....

Apreciez totuși efortul tău de a-ți afla "manual" consumul, dar eu personal am avansat în anii douăzeci douașdoi."

"Pentru 8 lei mai mult este efortul de a scoate toate acele electrocasnice din priză ori de câte ori este nevoie pe zi."

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#energie electrica, #consum curent, #aparate electrocasnice, #stand by, #priza, #facturi energie electrica , #stiri sociale