Endometrioza, o boală periculoasă: cauze și simptome. Când e cazul să mergi de urgență la medic

Luni, 01 August 2022, ora 23:16
5476 citiri
Endometrioza, o boală periculoasă: cauze și simptome. Când e cazul să mergi de urgență la medic
Endometrioza are simptome ce pot fi confundate ușor cu alte probleme FOTO: Unsplash.com

Una din zece femei din întreaga lume este diagnosticată cu endometrioză. Această boală hormonală aduce pentru aproape jumătate dintre ele şi infertilitate.

Fondatorul Centrului de Excelență EndoInstitute Simedrea Voicu a spus că primul pas pentru o diagnosticare corectă este consultul ginecologic.

Endometrioza, boală cronică

"E o boală cronică hormono-dependentă care afectează pacientele de vârstă hormonală activă, adică 15-50 de ani. Undeva la 10% din populația din această categorie de vârstă este afectată de boală.

În lume, se numără 180 de milioane de paciente, iar din acestea 10-12% fac forma gravă de boală, endometrioza pe fond infiltrativ", a explicat medicul Simedrea Voicu.

Boala se tratează, nu se vindecă

"Endometrioza este clasificată în patru stadii. În funcție de stadiu se tratează fie cu medicamente, fie chirurgical. Boala se tratează nu se vindecă, fiind cronică. E la fel ca un diabet.

Există o predispoziție genetică. Există factori de mediu și de viață care pot concura la apariția bolii. Boala se perpetuează atâta timp cât femeia este activă din punct de vedere hormonal, până la menopauză. Sunt cazuri chiar și când după menopauză se constată leziuni cu potențial periculos", spune doctorul din Timișoara.

Nu e normal să aibă dureri de o intensitate mai mare de 7

"În principiu, pacienta trebuie să înțeleagă că durerea la ciclu sau la contact sexual mai mare de 7 din 10 este o durere care necesită tratament medicamentos, pentru ca să o putem controla. Nu e o durere normală. Trebuie să solicite consultul de specialitate.

Dacă la respectivul consult nu îi găsește cauza acestei dureri, trebuie să caute o a doua opinie până când depistează cauza acestei dureri anormale.

Nu e normal să aibă dureri care trebuie tratate cu medicamente ca să poată fi controlate", explică doctorul Voicu Simedrea.

Boala e greu de diagnosticat

"Al doilea lucru pe care fiecare femeie trebuie să îl înțeleagă este că boala are un interval de latență, de diagnosticare în țările vorbitoare de limbă germană de 7-10 ani. Adică în Elveția, Germania, Austria trec 7-10 ani de la debutul simptomatologiei până la punerea diagnosticului, în medie.

E greu de diagnosticat, chiar și acolo cu sisteme bine puse la punct. În consecință, trebuie să caute să apeleze la un centru dedicat diagnosticului acestei boli, adică un Centru de Excelență", punctează Voicu Simedrea care este medic primar obstretică și ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică.

Contează efortul constant al pacientei

"Femeile trebuie să înțeleagă că odată ce au fost diagnosticate, iar diagnosticul a fost pus corect cu stadiul de boală și a fost făcut un plan terapeutic de către un medic specializat în endometrioză, pacienta trebuie să fie disciplinată. Contează efortul constant, zi de zi, cu schimbarea obiceiurilor de viață, prin urmare a recomandărilor medicale. Dacă e necesar se va ajunge și la operații făcute de specialiști.

Pacienta trebuie să înțeleagă că boala este cronică. Chiar dacă se operează, boala nu dispare. Tratamentul doar poate să o țină sub control, pacienta putând să aibă o viață normală, chiar și cu această boală.

E o regulă generală, și anume - boala cronică respectă pacientul disciplinat. E cel mai important lucru pe care vreau să îl transmit. Ține foarte mult de pacientă cum va evolua boala ulterior", spune doctorul.

Să nu renunțe să caute răspunsuri

"Așadar, pacienta are dureri mari, are infertilitate, trebuie să apeleze la un ginecolog. Dacă ginecologul respectiv nu-i oferă explicațiile pe care ea vrea să le afle, atunci să apeleze la un alt medic specializat pentru managementul endometriozei.

Pacientele să nu gândească că așa trebuie să doară că așa a durut-o și pe mama și pe bunica și trebuie să ia măsuri până când boala nu face ravagii", spune Voicu Simedrea.

Unde duce boala netratată

"Dacă boala nu se tratează poate să afecteze și alte organe din pelvis și nu doar din pelvis. Pacienta poate să se aleagă și cu complicații respiratorii, poate să se închidă intestinul și atunci pacienta intră în ocluzie și asta e o urgență cu risc vital. Sunt complicații de temut, poate să dezvolte endometrioză nervoasă cu dureri crâncene", concluzionează medicul Voicu Simedrea.

Endometrioza este o boală tot mai des întâlnită la femeile tinere și una dintre principalele cauze de infertilitate.

Endometrioza înseamnă creşterea anormală a ţesutului care căptuşeşte uterul. Acesta ajunge să cuprindă de cele mai multe ori ovarele, trompele uterine, vaginul sau membrana care acoperă pelvisul. Iar asta vine cu simptome greu de suportat pentru paciente.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Cântăreaţa Céline Dion a vorbit despre boala sa în primul interviu pe care l-a acordat după anunţarea diagnosticului, publicat miercuri în cel mai recent număr al revistei Vogue France, pe...
#endometrioza cauze simptome, #boala, #simptome, #complicatii, #tratament , #femei