Cum a fost primit Emmanuel Macron la Chișinău. Președintele Franței, întâmpinat de Maia Sandu la Reședința de Stat VIDEO

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 15:28 8080 citiri
Emmanuel Macron alături de Maia Sandu FOTO captură video Facebook

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns în Republica Moldova miercuri, 15 iunie. Acesta a fost întâmpinat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Reședința de Stat.

Cei doi șefi de stat vor avea discuții, apoi vor susține o conferință de presă comună.

În program mai este prevăzută și o vizită la Alianța Franceză din Moldova.

Macron și Maia Sanu vor avea o discuție cu câțiva reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a fost în România pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi la o bază militară a NATO de la invadarea Ucrainei, înainte de vizita de sprijin în Moldova şi o posibilă deplasare la Kiev, comentează AFP.

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lui februarie.

La orele prânzului, Emmanuel Macron a fost primit la Chişinău, capitala Republicii Moldova, de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat "o relaţie de încredere" după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron, alături de Catherine Colonna, va exprima "sprijinul Franţei în cel mai direct mod posibil" pentru această fostă republică sovietică, afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.

Pentru aceasta, Franţa ajută financiar şi material Republica Moldova, care dă dovadă de o "solidaritate excepţională" în primirea refugiaţilor ucraineni: peste 480.000 au trecut frontiera acolo şi 80.000 sunt în continuare prezenţi.

Cu o populaţie de 2,6 milioane de locuitori, această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, şi-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, la fel ca Ucraina (28 februarie) şi Georgia (3 martie). O cerere asupra căreia Comisia Europeană va decide în zilele următoare înainte de a fi discutată la summitul european din 23 şi 24 iunie de la Bruxelles.

În cursul vizitei sale la Paris în mai, preşedinta Maia Sandu a salutat public "iniţiativa" lansată de Emmanuel Macron de a crea o comunitate politică europeană, despre care a spus că va permite ţării sale "să accelereze" intrarea în UE. "Înţelegem că aderarea este un proces lung şi complex, care necesită mult efort şi multă muncă. Nu căutăm o scurtătură pe această cale", a explicat ea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News