Liderii europeni care merg în China pentru a-l convinge pe Xi Jinping să susțină pacea în Ucraina

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 07:26
1658 citiri
Liderii europeni care merg în China pentru a-l convinge pe Xi Jinping să susțină pacea în Ucraina
Președintele Chinei Xi Jinping se va întâlni cu Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen FOTO Hepta

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor încerca joi să facă auzită vocea Europei în cazul războiului din Ucraina, într-o întâlnire cu Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, scrie AFP.

Cei doi lideri vor fi primiţi la sfârşitul după-amiezii de preşedintele chinez la Palatul Poporului din Beijing.

În ultimele săptămâni, presiunea internaţională a crescut asupra Chinei pentru a o încuraja să se implice pentru pace în Ucraina. Pentru că, dacă Beijingul se declară oficial neutru, Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă şi nici măcar nu a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski.

În schimb, a mers recent la Moscova pentru a-şi reafirma alianţa cu preşedintele rus, arătând ca un front anti-occidental.

În acest context, Emmanuel Macron are ambiţia de a „fi o voce care uneşte Europa”, după cum a amintit într-un discurs de miercuri. „Aşadar, venirea la Beijing însoţită de preşedintele Comisiei Europene”, „este să subliniem coerenţa acestei abordări”.

Dar vor adopta cei doi acelaşi ton?

Miercuri, în capitala Chinei, preşedintele francez a estimat că Beijingul ar putea juca un „rol major” în „găsirea unei căi de pace” în Ucraina, salutând „dorinţa de a se angaja în rezolvarea conflictului” manifestată de China atunci când a lansat un Document în 12 puncte care rezumă poziţia sa în februarie.

Ursula von der Leyen, la rândul ei, a emis un avertisment mult mai dur săptămâna trecută la Bruxelles: „Modul în care China continuă să reacţioneze la războiul lui Putin va fi un factor determinant în viitorul relaţiilor dintre UE şi China”.

„Acum, după ce şi-a ţinut discursul, este în mod clar în vizorul Beijingului, deoarece şi-a prezentat o viziune destul de fermă şi dură, care nu este deloc şi cea a lui Emmanuel Macron”, explică pentru AFP Marc Julienne, şeful activităţilor din China la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri).

„Aşa că vom vedea cum vor distribui rolurile”, adaugă el, poziţia fermă a liderului european determinând „ca Emmanuel Macron să fie depăşit de Ursula von der Leyen”.

Dar „a juca un poliţist bun şi un poliţist rău între Macron şi von der Leyen la Beijing ar slăbi instantaneu naraţiunea europeană a unui front unit”, avertizează Antoine Bondaz de la Fundaţia pentru Cercetare Strategică într-o notă analitică.

Preşedintele Macron, care va fi primit dimineaţa de prim-ministrul Li Qiang pe atunci preşedintele Adunării Naţionale Zhao Leji, va avea o întâlnire individuală cu Xi Jinping după-amiaza, înainte de a face declaraţii presei, un interviu trilateral, care o va include şi pe von der Leyen şi în final o cină de stat.

Această vizită vine într-un nou moment de tensiune în jurul chestiunii Taiwanului, odată cu întâlnirea, în Statele Unite, între preşedinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy. Joi, Beijingul a promis un răspuns „hotărât”.

China consideră insula Taiwan, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Ursula von der Leyen cere Europei să se „trezească” şi să crească producţia militară. „Trebuie să fim pregătiţi pentru amenințarea războiului”
Ursula von der Leyen cere Europei să se „trezească” şi să crească producţia militară. „Trebuie să fim pregătiţi pentru amenințarea războiului”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, 17 aprilie, că Europa trebuie "să se trezească" şi să-şi dezvolte capacitatea industrială în sectorul militar, în...
#Emmanuel Macron, #Ursula von der Leyen, #Xi Jinping , #politica externa