Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Emmanuel Macron insistă pentru oferirea unor garanții de securitate Rusiei: „Ziua păcii va implica discuţii” VIDEO

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 07:26
2465 citiri
Emmanuel Macron insistă pentru oferirea unor garanții de securitate Rusiei: „Ziua păcii va implica discuţii” VIDEO
Președintele Frantei, Emmanuel Macron FOTO Facebook/Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a menţinut marţi poziţia cu privire la "garanţiile" de securitate care ar trebui acordate Rusiei dacă vor avea loc discuţii de pace la sfârşitul războiului din Ucraina, transmite AFP.

Şeful statului francez este acuzat în mod regulat de unii dintre aliaţii săi est-europeni că acordă o prea mare importanţă eventualelor aşteptări ale Moscovei de la o viitoare reglementare a conflictului.

"Ziua păcii va implica discuţii. În primul rând privind garanţii pentru Ucraina, pentru integritatea sa teritorială, pentru securitatea sa pe termen lung. Dar şi pentru Rusia, ca parte ce va fi la un tratat de armistiţiu şi de pace", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu înregistrat luni şi difuzat marţi seara de canalele TF1 şi LCI.

"Oricine îmi reproşează că mă aplec asupra unui astfel de subiect să îmi explice ce propune", a adăugat preşedintele francez."Ceea ce propun oamenii care refuză să pregătească acest lucru şi să lucreze la el este un război integral, care va implica întreg continentul", a avertizat Emmanuel Macron, adăugând că, în mod evident, este împotriva acestei variante.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Macron şi-a atras critici din partea Ucrainei şi a unor ţări est-europene, fiind acuzat de unii că este prea îngăduitor sau prea deschis faţă de Moscova.

"Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi criminal?", a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov.

Declaraţiile preşedintelui francez au fost criticate şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Ieşirea din conflictul ucrainean se va face prin oferirea de "garanţii de securitate Ucrainei", a declarat acesta, adăugând că "pentru Rusia, despre asta vom vorbi mai târziu".

Dând asigurări că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu i-a împărtăşit niciodată propria nemulţumire pe acest subiect sau pe cea a miniştrilor săi, preşedintele francez a adăugat că "nu facem singuri un tratat de pace" şi că o "pace durabilă implică în jurul mesei părţile interesate şi, prin urmare, Rusia".

Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina. ”URL-ul...
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
#Emmanuel Macron, #Franta, #Ucraina, #razboi Rusia Ucraina , #stiri Emmanuel Macron