Emmanuel Macron anunță o inițiativă la nivel european împotriva fluxurilor de migranți din Afganistan

Luni, 16 August 2021, ora 21:56 2760 citiri
Emmanuel Macron, presedintele Frantei FOTO Facebook/ Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, într-un discurs suținut luni seară, 16 august, că Afganistanul nu trebuie să redevină "sanctuarul terorismului aşa cum a fost".

Pentru a realiza evacuările în siguranţă "am decis să trimitem două avioane militare şi forţele noastre speciale" în Afganistan, a declarat preşedintele francez.

"Este datoria şi demnitatea noastră să îi protejăm pe cei care ne-au ajutat: traducători, şoferi, bucătari şi atâţia alţii. Aproape 800 de persoane sunt deja pe pământ francez. Mai multe zeci de persoane sunt încă acolo (...) pentru care rămânem mobilizaţi", a declarat şeful statului.

"Vom avea iniţiative comune cu Boris Johnson. Afganistanul nu trebuie să redevină sanctuarul terorismului aşa cum a fost. Vom face totul pentru ca Rusia, Europa şi Statele Unite să poată coopera", a mai spus el.

În alocuţiunea televizată, referitoare la situaţia din Afganistan căzut în mâinile talibani lor, Macron a spus că va avea o iniţiativă europeană care vizează "anticiparea" şi "protejarea contra fluxurilor importante de migranţi" ce "alimentează traficul de orice natură".

"Prin urmare, împreună cu Germania şi alţi europeni, vom avea o iniţiativă pentru a construi imediat un răspuns coordonat şi unit", a continuat preşedintele francez, făcând apel la "solidaritate în efort, armonizarea criteriilor de protejare şi stabilirea cooperării cu ţările de tranzit".

"Poporul afgan are dreptul să trăiască în siguranţă şi femeile afgane au dreptul de a trăi în libertate şi demnitate", a declarat Emmanuel Macron, luni, după victoria talibanilor în Afganistan.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News