Turcia îl acuză de ”populism” pe președintele francez Emmanuel Macron. Care sunt presupusele declarații care au declanșat scandalul diplomatic

Joi, 07 Octombrie 2021, ora 20:21 2265 citiri
Recep Tayyip Erdogan pune sub semnul întrebării ''sănătatea mintală'' a omologului său francez FOTO Facebook / Emmanuel Macron

În spațiul public francez au fost publicate afirmaţii atribuite președintelui Emmanuel Macron, în care el califica controlul Imperiului Otoman asupra Algeriei drept colonizare, transmite AFP.

Aceste declaraţii ''populiste'' sunt ''cum nu se poate mai rele'', a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în timpul unei conferinţe de presă în oraşul ucrainean Lvov, el fiind în vizită oficială în Ucraina. ''Dacă (Macron) are lucruri să ne spună, să ni le spună în faţă şi nu pe la spate'', a adăugat oficialul turc.

Această nouă controversă între Paris şi Ankara urmează publicării săptămâna trecută a unui articol în cotidianul francez Le Monde, ce reproduce o discuţie avută de Macron cu un grup de tineri descendenţi ai participanţilor la războiul dintre anii 1954-1962, în urma căruia Algeria a obţinut independenţa faţă de Franţa.

Afirmaţiile preşedintelui francez cu acel prilej au provocat iniţial şi mânia Algeriei, conform spuselor sale redate de presă el acuzând o prezentare a faptelor istorice în această ţară într-un mod care alimentează ura faţă de Franţa. În urma apariţiei articolului din Le Monde guvernul algerian şi-a rechemat ambasadorul de la Paris.

''A existat o naţiune algeriană înaintea colonizării franceze? Aceasta este întrebarea. Au existat colonizări precedente. Eu sunt fascinat să văd capacitatea Turciei de a face complet uitat rolul pe care l-a jucat în Algeria şi dominaţia pe care a exercitat-o'', a mai afirmat în timpul acelei discuţii preşedintele francez, potrivit articolului din Le Monde, iritând astfel Turcia, ţară foarte sensibilă faţă de chestiunile istorice.

Moştenitoare a Imperiului Otoman care a controlat Algeria timp de trei secole, Turcia i-a replicat lui Macron că ea nu are în istoria sa ''nicio pată precum colonizarea sau genocidul''.

Această nouă controversă se înscrie în contextul mai larg al tensiunilor între Turcia şi Franţa, state membre ale NATO, dar care au mai multe diferende, printre care poziţiile cu privire la conflictele din Libia sau Siria, precum şi raporturile cu Grecia, ţară rivală Turciei şi faţă de care Franţa s-a apropiat în ultima vreme livrându-i importante echipamente militare.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a mers mai devreme anul acesta până la a pune sub semnul întrebării ''sănătatea mintală'' a omologului său francez, pe care l-a acuzat că duce o ''campanie de ură'' împotriva islamului după ce Macron a apărat dreptul presei franceze de a face caricaturi cu profetul Mahomed. Erdogan şi-a îndemnat atunci concetăţenii să boicoteze produsele franţuzeşti.

Cele două ţări au făcut totuşi în ultimele luni gesturi menite să tempereze aceste tensiuni, cum a fost repatrierea în Franţa a unui cetăţean francez condamnat în Turcia pentru posesie de droguri.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News