Convorbiri între Emmanuel Macron şi Joe Biden: partea franceză cere „clarificări” pe marginea acordului submarinelor

Duminica, 19 Septembrie 2021, ora 23:41 2548 citiri
FOTO Facebook / President Joe Biden

Săptămâna care urmează se vor întâlni la nivel oficial preşedinţii Emmanuel Macron şi Joe Biden pentru a discuta problema acordului submarinelor.

Statele Unite vor să parafeze o înţelegere cu Australia pentru distribuirea de submarine, fapt ce a stârnit nemulţumirea Franţei pentru că nu a fost consultată. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal a declarat duminică că Macron va cere „clarificări” din partea lui Biden cu privire la anularea acordului francez cu Australia, relatează The Hill.

"Preşedintele Biden a cerut să vorbească cu preşedintele Republicii şi va avea loc o discuţie telefonică în următoarele zile între preşedintele Macron şi preşedintele Biden", a declarat Attal. Faptul că Franţa a fost exclusă din acord fără ştirea sa, a determinat guvernul francez să anuleze evenimentele care celebrează relaţiile franco-americane.

Într-un act de protest, Macron a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia. Potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Jen Psaki, Australia a decis să renunţe la acordul pe care l-a încheiat în 2016 cu Franţa pentru submarine diesel-electrice şi în schimb a dorit să achiziţioneze unele cu propulsie nucleară. Australia va achiziţiona cel puţin opt submarine nucleare în acordul trilateral dintre Canberra, Regatul Unit şi SUA.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza oranghutan
oranghutan
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ce-ar fi să le cumpărăm noi?