Semnificația vizitei președintelui Franței în România. Noi informații despre Grupul de luptă al NATO din țara noastră

Luni, 13 Iunie 2022, ora 22:36 3676 citiri
Președintele Franței se va întâlni cu militarii staţionaţi în România FOTO Facebook / Emmanuel Macron

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit luni, 13 iunie, despre importanța vizitei pe care o va face în țara noastră președintele Franței, Emmanuel Macron.

”O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul Estic, inclusiv prin contribuţia substanţială pe care Franţa, la solicitarea României, prin demersurile făcute de preşedintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de luptă pe care Franţa îl conduce ca naţiune-cadru şi la care participă cu un număr de aproape 600 de militari. (...) Noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franţa, care se cuantifică şi printr-o relaţie comercială şi de investiţii foarte importantă, printr-o relaţie interumană, prin legături istorice şi de prietenie foarte solide”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, luni seară, la Digi 24, comentând vizita preşedintelui francez în România.

El a precizat că în prezent se desfăşoară ”un proces accelerat” de creare a Grupului de luptă a cărui înfiinţare pe teritoriul României a fost decisă la summitul extraordinar NATO. Compoziţia grupului este ”în curs de operaţionalizare” şi acesta va fi finalizat cel mai târziu la începutul anului viitor, a mai spus ministrul.

Bogdan Aurescu a menţionat că, în prezent, peste 5.000 de militari aliaţi se află pe teritoriul României, iar numărul soldaţilor americani, care nu vor fi parte a grupului de luptă, este mai mult decât dublu faţă de perioada trecută.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, urmează să facă, marţi, o vizită în România - unde se va întâlni cu militari francezi staţionaţi -, iar apoi în Republica Moldova, miercuri, cu scopul de a-şi exprima susţinerea faţă de această ţară afectată de Războiul rus din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com