Adevărata cauză a morții lui Mihai Eminescu. Mitul care a rezistat peste un secol a fost demontat

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 07:43
9772 citiri
Adevărata cauză a morții lui Mihai Eminescu. Mitul care a rezistat peste un secol a fost demontat
Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet din istoria Romaniei FOTO Wikipedia

Mult timp s-a crezut că Mihai Eminescu a fost ucis de sifilis, maladia de care ar fi suferit în ultimii șase ani de viață. A existat și ipoteza conform căreia ar fi fost asasinat, care a apărut inițial chiar în presa vremii, ce susținea că acesta s-a stins în urma unei lovituri la cap.

Mihai Eminescu a murit în data de 15 iunie 1889, pe strada Plantelor din București, în Casa de sănătate a medicului Alexandru Șuțu. Conform informațiilor oficiale, a murit de sifilis. Însă, în anul 2018, într-o carte semnată de 12 dintre cei mai mari specialiști în medicină din țara noastră, este desființată varianta care implică maladia menționată anterior, dar și ideea asasinatului.

Cei 12 specialiști susțin în cartea publicată în urmă cu cinci ani că inima lui Mihai Eminescu a cedat din cauza combinației fatale dintre trei cauze: tratamentul cu mercur, afecțiunea de bipolaritate de care suferea și fumatul, conform Adevărul. Așadar, nu sifilisul ar fi ceea ce l-a ucis pe marele poet, așa cum se știa până în prezent.

„Au luat toate documentele, toată descripţia bolii şi au constatat că un bolnav de sifilis nu trece prin ce a trecut Eminescu şi nu a avut simptomele respective”, a declarat Eugen Simion, academician.

Cartea „Maladiile lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor” a fost publicată de către Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, sub îndrumarea academicianului şi criticului literar Eugen Simion, iar acest volum contrazice tot ceea ce s-a crezut până acum despre cauza morții lui Mihai Eminescu.

„Diagnosticul de sifilis nu a fost documentat, pe vremea aceea nici nu se putea documenta. Era interpretat pe semnele clinice, pe contactul sexual, pe fenomenele cutanate ce apăreau după contactul sexual la un interval de timp”, a precizat și Eduard Apetrei, medic cardiolog.

A fost ținut în condiții mizerabile

Pe lângă cele trei cauze menționate anterior, un alt motiv pentru care starea lui Mihai Eminescu s-a agravat atât de tare a fost și modul în care a fost tratat și ținut în condiții improprii.

”După ce am revăzut toate ipotezele medicale şi simptomatologia, concluzionăm că a suferit de tulburare bipolară şi a murit din cauza otrăvirii cu mercur, un tratament neadecvat administrat ca urmare a diagnosticării greşite cu sifilis. Spitalizat in locuri nepotrivite şi tratat de medici incompetenţi, a suferit nu doar fizic, dar şi moral, murind prematur. În urma unei scrisori adresate prietenilor, el pe bună dreptate s-a considerat un om sacrificat”, a precizat și medicul Raul Neghina, în studiul „Controverse medicale şi dileme privind boala şi moartea lui Mihai Eminescu”.

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
S-a scris istorie la WTA Madrid. Jucătoarea care a egalat performanța fantastică a Simonei Halep
S-a scris istorie la WTA Madrid. Jucătoarea care a egalat performanța fantastică a Simonei Halep
Tenismena americană Cori Gauff, locul 3 mondial, a reușit joi o victorie de senzație în turul secund al turneului WTA 1000 de la Madrid. În vârstă de 20 de ani, Cori Gauff a bifat o...
#Eminescu, #deces, #cauze, #istorie, #demontat, #mit specialisti, #sifilis , #stiri cultura