Ce dara a lasat Emil Constantinescu (Opinii)

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 18:36
6084 citiri
Ce dara a lasat Emil Constantinescu (Opinii)
Foto: stirileprotv.ro

Pe la inceputul primului mandat, domnul Basescu aprecia plin de sine ca predecesorul sau democrat n-a fost in stare de nimic, nelasand vreo dara in istoria Romaniei.

Azi, perioada 1996-2000 capata relevanta pentru inceputurile democratiei romanesti, iar domnul Constantinescu e recunoscut in mediile internationale ca primul nostru presedinte democratic si legitim. Afirmatia ireverentioasa a locatarului actual de la Cotroceni se intoarce impotriva-i.

Cine si ce mai e domnul Constantinescu

Iata de ce ne intoarcem la domnul Emil Constantinescu, una din personalitatile retrase din prim-planul politicului dambovitean pentru a se dedica unor scrieri importante, proiectelor personale sau de revigorare a societatii civile. Din pacate, mandatul, activitatea domniei sale sunt apreciate mai mult peste granita decat in propria-i tara.

In timp ce este invitat la numeroase congrese, simpozioane, intalniri cu somitati mondiale dedicate luptei pentru libertate, democratie, stat de drept, acasa orice actiune a domniei sale trece aproape neobservata. Ba se gasesc destui pofticiosi de sinecure care reiau ignobil vechi marote si ironii descalificante, de sorginte vadimista.

Intelighentia romaneasca

De altfel, in doar doua decenii, intelighentia romaneasca pare a-si fi epuizat resursele fie in batalii intestine de suma nula, fie in implicarea nesabuita de o parte ori de alta a esichierului politic.

Pe langa disparitia filosofiei originale, a gandirii neangajate politic, razboiul acesta insidios are deocamdata un singur invins, propriul popor. Or aneantizarea ganditorilor si a artistilor reprezentativi a subtiat ideologic clasa politica, iar revirimentul national atat de asteptat s-ar putea sa vina prea tarziu.

Intr-o societate asezata, mass-media sustin tendintele progresiste, ideile si programele innoitoare, in genere, Opozitia. In Romania insa, in ultimii ani, asistam doar la deconstruirea institutionala si la desfigurarea liderilor de certa vocatie aparuti la orizont.

Clasa politica - o generalizare cu cantec

Prin mesajul generalizat ca toata clasa politica e o apa si-un pamant se intretine perceptia ca nu avem alternativa. Fenomenul nu mai surprinde deoarece "ocultarea personalitatilor semnificative" a devenit politica de stat, vezi tactica bolsevica de eliminare a concurentilor si a tovarasilor de drum.

Au patit-o V. Ciorbea, Valerian Stan, Norica Nicolai, Teodor Atanasiu, Tudor Chiuariu etc., ale caror intentii amenintau pozitii si averi importante. Acum se marsaveste intens la imaginea Opozitiei, via "Porumbacu" si "copilot".

In urma unor astfel de manevre manipulatorii, in locul profesionistilor se lafaie incompetenta, smecheria si bisnitareala. De la varf la baza. Puterea risipeste sume imense pe PR si advertising. Liderii in functie trebuie sa para cei mai buni, de neinlocuit, ei ne vor duce de mana prin desertul crizei. Asa a ajuns Romania dupa admiterea in NATO si UE o tara second hand, cu guvern nepopular, fara politici de crestere economica. In plan extern, Romania practic nu exista.

Cum se ingroapa o tara

Daca domnul Constantinescu se imprietenise cu mai toate marile personalitati politice mondiale, daca Romania era o entitate respectabila si respectata in Europa, ei bine, azi traim intr-o izolare crancena. Presedintele nostru este respins brutal de domnnii Sarkozy, Berlusconi etc., primul-ministru nu e cautat de nimeni, iar sensul fluxului de investitii n-are cum sa se intoarca spre Romania.

Domnul Constantinescu crede ca "societatea romaneasca nu e pregatita pentru democratie". Adevarat, dar asta a convenit tuturor formatiunilor politice. Inselarea alegatorilor, furtul de voturi au devenit o industrie infloritoare. Acum se cauta cu disperare stratageme, tehnici, mijloace noi de conservare a puterii.

Tragedia e ca nicio guvernare n-a facut mai nimic pentru educarea civica, pentru atragerea cetatenilor la rezolvarea treburilor publice. Doar in campanii se mai flutura idei precum democratia participativa, se promit drepturi si libertati cetatenesti, ca imediat dupa castigarea sufragiilor sa se treaca pe sens invers.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#rolul intelectualului, #Emil Constantinescu Traian Basescu, #democratia participativa, #manipulare inselare , #presedinte
Comentarii
Poza ulivia
ulivia
rank 1
EMIL CONSTANTINESCU ESTE PRESEDINTELE INTELECTUALITATII ROMANESTI,CEA CARE NU L-A RECUNOSCUT NICIODATA CA PRESEDINTE DE TARA PE INFRACTORUL CORUPT BASESCU TRAIAN.A