Presa de azi: Emil Boc, in menghina PD-L si PSD

Marti, 18 Mai 2010, ora 07:21
3323 citiri

Guvernul pare a fi dispus sa renegocieze zonele de unde va taia cheltuielile, dupa ce sindicatele si patronii s-au opus documentului ce urmeaza sa fie trimis la FMI.

Dupa CES, Vladescu lucreaza pe trei scrisori, informeaza Evenimentul Zilei. Incertitudinea revine. Dupa ce scrisoarea guvernului catre Fondul Monetar Inter national (FMI) nu a primit avizul Consilului Economic si Social (CES), toate variantele sunt posibile.

Sindicatele si patronatele au votat pentru redactarea unei noi scrisori de intentie catre Fond. Iar executivul, aflat intre ciocan si nicovala, nu a decis inca daca va accepta conditia partenerilor sociali sau nu.

"Guvernul are doua variante de lucru. Prima este aprobarea scrisorii asa cum a fost redactata si trimisa spre CES si sa-si asume convulsiile sociale. Cea de-a doua varianta este ca, impreuna cu partenerii sociali, sa lucreze la elaborarea unui nou document", a precizat Dumitru Costin, seful Blocului National Sindical, la incheierea intrunirii.

Pana nu vad pe masa documentul CES cu pozitia fiecarei parti, care urma sa fie trimis astazi, executivul se abtine de la orice comentariu. "Asteptam pozitia CES pentru a analiza propunerile. Fara documentul scris, nu se poate lua o pozitie", sustin surse guvernamentale.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, a precizat ca executivul va decide daca scrisoarea urmeaza sa fie modificata sau nu. "Daca nu primim aviz favorabil, ne intoarcem cu textul in guvern", a spus el.

In acest context, autoritatile au trei posibilitati. Fie lasa scrisoarea nemodificata atragand supararea sindicatelor si oamenilor de afaceri, fie discuta cu ei si preiau in document cateva din ideile care afecteaza cat mai putin bugetul.

A treia solutie ar fi sa accepte mai multe dintre solicitarile partenerilor sociali, cu pretul majorarii taxelor si impozitelor, spun surse guvernamentale. Potrivit acestora, guvernul evita sa treaca scrisoarea prin parlament, asumandu-si raspunderea si, din acest motiv, este dispus sa negocieze.

CES: fara acord si fara presedinte, aflam din Jurnalul National. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil. Patronatele au votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari.

Reducerea cu 50% a cheltuielilor materiale si cu 25% a cheltuielilor de capital, asa cum a propus PNL, ar fi insemnat taierea la jumatate a cheltuielilor pe partea de medicamente compensate si a livrarilor catre spital, spun sindicalisti.

Ei resping scrisoarea propusa de Guvern si vin cu o alta scrisoare. Sindicatele propun inghetarea valorii punctului de pensie si impozitarea diferentiata a pensiilor peste 1.000 de lei, ca reducerea fondului de salariu cu 25% sa se faca in urma deciziilor dintre sindicalisti si operatorul principal de credite. De asemenea, sidicatele au propus nemodificarea Codului Muncii pe capitolele privind forta de munca in ceea ce priveste timpul de munca, salarizare si contractul colectiv de munca si constituirea unui organism care sa aplice masuri de relansare economica pe care Guvernul sa si le asume.

Guvernul, pe punctul sa renegocieze cu FMI, potrivit Adevarul. La presiunea sindicatelor, Executivul este dispus sa modifice scrisoarea de intentie catre FMI. Mihai Tanasescu nu exclude o noua vizita a delegatiei Fondului.

Dupa o dezbatere care a durat mai bine de doua ore, sindicalistii, reprezentantii patronatelor si cei ai Guvernului au reusit sa cada de acord doar asupra trimiterii unei scrisori catre Executiv. In acest document, CES solicita Cabinetului Boc elaborarea unei noi scrisori catre FMI, dar al carei continut sa fie discutat in prealabil cu partenerii sociali.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, nu exclude posibilitatea unor noi negocieri intre Guvern si finantatorii externi. "Asteptam o decizie finala din partea Guvernului si atunci vom sti ce vom face", a declarat Tanasescu, pentru "Adevarul".

Liderii sindicali, cei care au solicitat o noua scrisoare de intentie, au confirmat faptul ca negocierile cu FMI vor fi reluate daca Guvernul nu se grabeste sa adopte masurile anuntate deja. "Asociatia Nationala a Investitorilor Romani a trimis FMI o scrisoare, iar reprezentantii Fondului spun ca sunt dispusi sa renegocieze", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Masurile de austeritate anuntate de presedintele Traian Basescu nu vor intra nici saptamana aceasta in dezbaterea Executivului. "Guvernul vrea acordul sindicatelor si patronatelor pe scrisoarea de intentie. De aceea, Executivul nu va lua nicio decizie miercuri, in sedinta de guvern. Mai avem o saptamana la dispozitie", a mai spus Andreea Vass.

Avizul CES este consultativ, insa Executivul este dispus sa cedeze presiunilor sindicatelor de a modifica programul de austeritate. Masurile Guvernului trebuie adoptate pana la 1 iunie.

Greii PD-L il indeamna pe Boc sa-si asume raspunderea, aflam din Gandul. Masurile ce vizeaza diminuarea salariilor bugetarilor cu 25% si reducerea cu 15% a pensiilor ar putea fi puse in practica prin asumarea raspunderii guvernului in fata Parlamentului.

Varianta asumarii raspunderii, ce presupune o eventuala demitere a guvernului, in cazul in care legislativul va acorda un vot de neincredere, devine din ce in ce mai probabila, fiind agreata de personajele cu influenta in PD-L.

"Mai intai sa vedem cum arata masurile, ca sa ne dam seama, din continutul lor, daca se poate merge pe o varianta sau alta. Eu intuiesc, asa, dupa ceea ce stiu in momentul de fata, ca pana la urma tot la solutia asumarii raspunderii se va ajunge, pentru ca este si o problema de timp", a precizat, luni, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Pe aceeasi lungime de unda se afla si ministrul de Interne, Vasile Blaga. "Cred, aproape sunt convins ca va fi asumare de raspundere", a declarat secretarul general al PD-L, inaintea sedintei Biroului permanent al democrat liberalilor.

Asumarea raspunderii pe pachetul de masuri privind reducerile de pensii si salarii va fi intampinata cu o incercare de rasturnare a guvernului, avertizeaza opozitia. Primul contraatac vine din partea presedintelui PSD, Victor Ponta, acesta precizand ca social-democratii vor depune "imediat o motiune de cenzura, conform Constitutiei".

Ceva mai sceptic se arata presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, care anunta ca motiunea va avea succes doar daca va fi insotita de presiunea protestelor: "Daca va fi asociata cu o presiune puternica din partea societatii civile, din partea celor care vor fi nemultumiti si care poate vor dezvolta mai multe proteste in strada, atunci are o anumita sansa".

Emil Boc, in menghina PD-L si PSD, titreaza Romania Libera. PSD incurajeaza protestele sindicatelor si ameninta Guvernul cu motiunea de cenzura, avansand chiar si ipoteza anticipatelor. PD-L merge mai departe, dar ia in calcul scutirea veteranilor de razboi de taierile de pensii si pastrarea neatinsa a pensiilor sub 1.000 de lei.

Guvernul pare de neclintit in privinta adoptarii masurilor de austeritate, in pofida miscarilor de strada care se anunta a fi de amploare. Ba mai mult, ca sa fie sigur ca nu va intampina rezistenta din partea opozitiei si pentru a se incadra in termenul convenit cu FMI, Executivul cocheteaza tot mai intens cu ideea asumarii raspunderii.

Doi dintre ministri au reluat ieri ideea avansata saptamana trecuta de presedintele Basescu. "Cred, aproape sunt convins ca va fi asumare de raspundere", a afirmat seful Internelor, Vasile Blaga, sustinut si de Radu Berceanu, ministrul Transporturilor.

Solutiile din pachetul anticriza nu sunt insa batute in cuie. Echipa lui Emil Boc contabilizeaza in aceste zile costurile de imagine care se vor deconta inevitabil la viitoarele alegeri. Astfel, ar putea fi scutiti de taierile cu 15% din pensie veteranii de razboi, sustin surse apropiate Palatului Victoria.

Acestea au declarat pentru Romania Libera ca toate categoriile de pensii care nu depasesc un anumit cuantum (probabil de 1.000 de lei) ar putea fi absolvite de masurile de austeritate. Oricum, in cazul in care taierile lui Boc nu se vor dovedi eficiente intr-o perioada scurta de timp, Guvernul ar trebui sa demisioneze, sustine consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Consiliul Economic Social, #scrisoare FMI, #guvern asumare raspundere, #masuri anticriza Romania, #reducere cheltuieli , #guvern