Emil Boc, obsesia sticlei

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 14:42
3327 citiri
Emil Boc, obsesia sticlei
Foto-montaj: Ziare.com

Ma indoiesc ca echipa lui Emil Boc putea face o prostie mai mare in materie de imagine si comunicare decat adresa oficiala trimisa lui Alexandru Sassu, prin care ii solicita fostului presedinte director general al TVR un spatiu saptamanal de emisie.

"Avand in vedere necesitatea informarii cetatenilor de catre Primul Ministru al Romaniei, domnul Emil Boc, cu privire la masurile pe care Guvernul Romaniei s-a angajat sa le ia in aceasta perioada, solicitam acordarea unui spatiu de 30 de minute in fiecare miercuri, dupa ora 20:00. Solicitarea noastra este intemeiata pe articolul 9 din Legea 41/1994". Nota este semnata de sefa de cabinet a premierului.

Din start, este o imensa greseala sa faci o astfel de solicitare unui om despre care stii bine ca a fost pus acolo de PSD, este fidel PSD-ului, pe care l-a slujit cu credinta in intreg mandatul, si pe care te pregatesti sa-l demiti tocmai din acest motiv. A-ti inarma cu munitie grea adversarul chiar inainte de lupta este un gest inexplicabil, indiferent de logica in care discutam. Sigur ca este de-a dreptul ridicol ca tocmai Alexandru Sassu sa invoce politizarea, insa el s-a dovedit de-a lungul timpului inoxidabil si imun la astfel de detalii, asa ca era absolut previzibil ca va folosi la maximum arma oferita.

E drept, Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune prevede ca "serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune sunt obligate sa transmita, cu prioritate si in mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Presedintie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de la Guvern".

Asadar, legea nu se refera la o emisiune, la interviu sau talk-show, asa cum se intelege din nota oficiala, ci la mesaje sau comunicate ceea ce inseamna cu totul altceva. Sa intelegem ca premierul este convins ca miercuri de miercuri domnia sa va avea un comunicat sau un mesaj de real interes public care sa fie adresat natiunii in minimum 30 de minute? Sa fim seriosi, cred ca nici anuntarea unei intrari in razboi nu dureaza atata. Ceea ce pretinde domnul Boc nu prea se inscrie in limitele legii 41.

Apoi, prin aceasta solicitare, despre care iti trebuia o uriasa naivitate sa crezi ca va ramane secreta, PD-L nu face decat sa alimenteze suspciunile ca tot ceea ce urmareste este sa coloreze in portocaliu televiziunea publica. Nu a reusit decat sa puna sub semnul ordinului politic din spatele fiecarei viitoare prezente a premierului sau a presedintelui la TVR.

Sa ne intelegem, este absolut normal ca demnitarii cei mai inalti ai acestei tari sa le explice oamenilor care sunt actiunile si prioritatile guvernantilor. Dar de aici pana la rezervarea unui spatiu saptamanal, indiferent daca se intampla sau nu ceva cu adevarat notabil, este o uriasa diferenta.

Aceasta solicitare ne mai arata insa ceva: cat de putin inteleg politicienii romani din comunicarea publica. Toate partidele s-au luptat cu inversunare sa controleze cat mai multe televizuni, sa fie cat mai mediatizate, cu si fara rost. PC si-a asigurat prezenta in Parlament, legislatura dupa legislatura, doar datorita faptului ca este un partid televiziune.

Multi demnitari au cumparat cu bani grei, inclusiv publici, sau au conditionat prin santaj aceasta atentie a presei, vanata obsesiv. Si niciunul nu a remarcat ca pe masura ce controlul asupra presei era mai mare, pe atat rezultatele electorale erau mai slabe din cauza suprasaturatiei.

Oare ce spera premierul sa obtina cu aceasta supramediatizare? Simpatie, popularitate? Indiferent care ar putea fi beneficiile potentiale, pagubele vor fi cu mult mai mari si aproape certe. Primul este demonetizarea.

Pentru comunicarea uzuala, periodica, a guvernului exista purtatorul de cuvant. Mesajul premierului trebuie sa fie unul exceptional, cu mare greutate, pentru masuri de maxima importanta. Cand apare prim-ministrul, oamenii trebuie sa aiba deja reflexul unei atentii sporite: urmeaza ceva tare. Dar daca premierul apare saptamanal sa vorbeasca despre toate cele, acest efect se pierde, iar mesajul cade in derizoriu.

Apoi, ce poti sa spui vreme de 30 de minute, saptamanal fara sa plictisesti sau sa enervezi? Poate ca un personaj cu o carisma si un magnetism comparabile cu ale lui, sa zicem, Traian Basescu, isi putea asuma cu o oarecare sansa de succes, o vreme, o astfel de incercare de comunicare publica.

Dar un comunicator ca Emil Boc, cu un discurs ingrozitor de plat si plicticos chiar si atunci cand subiectul este interesant, nu are nicio sansa sa transforme un astfel de maraton intr-o reusita. Oamenii fie nu se vor uita, fie il vor boscorodi pe cel din cauza caruia TVR nu difuzeaza ceva mai interesant, convinsi ca TVR este tot sub control politic.

Intr-adevar, actualul guvern are mari probleme de comunciare, dar ele nu sunt cantitative, ci calitative. In plus, e greu sa comunici coerent, actiuni total incoerente. La asta ar trebui sa se gandeasca premierul inainte de visa "sa se dea pe sticla" cu si fara rost.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Emil Boc TVR, #Boc TVR Alexandru Sassu , #stiri Emil Boc
Comentarii
Poza pisica_violet
pisica_violet
rank 5
Boc face foarte bine, eu vreau sa il aud pe el ce masuri ia nu ce-mi spune Mircea Badea