Guvernul isi angajeaza raspunderea pe comasarea alegerilor - decizie oficiala

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 12:37
3223 citiri
Guvernul isi angajeaza raspunderea pe comasarea alegerilor - decizie oficiala
Foto: Antena3

Premierul Emil Boc a anuntat luni, la finalul sedintei de Guvern, ca liderii coalitiei au decis sa mandateze guvernul pentru a-si angaja raspunderea pe proiectul de lege care prevede comasarea alegerilor locale si parlamentare in anul 2012.

Seful Executivului a explicat ca proiectul de lege are un caracter tehnic si prevede ca in 2012 alegerile locale si parlamentare au loc la aceeasi data, aceasta urmand sa fie stabilita prin hotarare de guvern.

Unul din motivele care au stat la baza deciziei de comasare a alegerilor este legat de faptul ca 2012 este un an economic dificil, iar Romania trebuie sa se preocupe de consolidarea sa economica si sa evite derapajele populiste.

"Stim bine ca in perioadele de campanie electorala lumea este mai putin atenta la consolidarea economica si mai tentata de practicile populiste.(...) Dorim sa avem mai putina dezbatere care sa produca instabilitate", a mai precizat premierul.

Emil Boc a mai argumentat comasarea alegerilor spunand ca astfel se va asigura o mai buna participare la vot si se va face o economie la buget de cel putin 20 de milioane de euro.

"Practica a mai existat. Pana in 2004 alegerile parlamentare si prezidentiale au fost organizare la aceeasi data(...)In 2007 si 2009 s-a organizat referendum odata cu alegerile", a mai spus Emil Boc.

Totodata, acesta a reamintit ca in 1996 alegerile locale trebuiau sa se desfasoare in luna februarie, dar ele s-au desfasurat in luna iunie, decalajul fiind stabilit "printr-o simpla hotarare de guvern".

Premierul a mai explicat ca Guvernul a decis promovarea acestui proiect prin angajarea raspunderii deoarece trebuie demarate procedurile cat mai rapid, iar sesiunea parlamentara se incheie curand, deputatii si senatorii urmand sa revina la lucru abia in luna februarie.

"Data trebuie satabilita si cunoscuta. Parlamentul isi reia sesiunea in februarie, acum, in decembrie, trebuie sa se stie daca se organizeaza sau nu alegeri comasate", a spus premierul.

Seful Executivului a mai precizat ca proiectul este unul tehnic si va fi trimis luni la Parlament, iar calendarul asumarii va fi stabilit de Birourile reunite ale celor doua camere parlamentare.

Intrebat de jurnalistii prezenti la Palatul Victoria daca se teme de motiunea de cenzura anuntata luni de Opozitie, Emil Boc a raspuns: "Nu m-as fi aflat aici daca aveam vreo temere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#angajare raspundere comasare alegeri, #Boc comasare alegeri, #comasare alegeri, #angajare raspundere Guvern , #premier