Cand mitul onestitatii se prabuseste (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 Martie 2014, ora 07:01
11734 citiri
Cand mitul onestitatii se prabuseste (Opinii)

Dezvaluirea Corpului de Control al premierului potrivit careia doi consilieri la cabinetul fostului prim-ministru Emil Boc au fost angajati la Romatsa in 2011, ca inspectori si experti in servicii de trafic aerian, in conditii ilegale, nu releva vreun fenomen nou. Inca o cumetrie politica.

Dupa cum are o ironie aparte faptul ca acuza acest tip de cumetrii guvernarea care musteste de asemenea exemple. Unul este chiar relatia dintre Victor Ponta si familia verisoarei Cazanciuc. Ca sa nu mai vorbim despre familia (daca nu chiar famiglia) liberala care pusese mana pe ANAF si Ministerul Finantelor, tot in guvernarea Ponta.

Este posibil ca informatiile sa nu fie corecte, insa cel putin pana acum Emil Boc nu le-a contestat. Deci trebuie luate ca atare, fiind cuprinse intr-un document oficial.

Dar dincolo de partea lui de trista banalitate in politica romaneasca, cazul Romatsa are particularitatile lui. Si ele pornesc de la persoana lui Emil Boc.

Fostul premier a fost pana acum un personaj controversat sub aspectul deciziilor luate, in frunte cu aceea de taiere a salariilor. Dar integritatea nu i-a fost pusa la indoiala. Singurul scandal legat de persoana domniei sale s-a referit la o nepoata adusa de la Cluj pe un post absolut minor, in Secretariatul General al Guvernului. Asadar, dl. Boc era perceput ca un om onest, cu competenta discutabila.

Nici macar scandalul Apostu nu a reusit sa-i maculeze substantial aceasta imagine. Pana la urma, nu putea fi tinut raspunzator pentru faptele succesorului sau la Primaria Clujului, oricat de apropiat i-ar fi fost.

De aceasta data e vorba despre lucruri intamplate in ograda guvernamentala a domniei sale.

In primul rand, se pare ca procedura legala a angajarii a fost incalcata, pentru ca ea a fost avizata de un secretar de stat in Ministerul Transporturilor, nu de directorul Romatsa. Ceea ce sugereaza clar o decizie politica.

In al doilea rand, uitandu-te la CV-urile celor doi consilieri te intrebi ce cauta oamenii acestia pe posturi de inspectori si experti intr-un domeniu atat de complex si specializat precum siguranta traficului aerian.

Darius Pintilie a fost fotograf si agent de vanzari, ulterior absolvent al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, iar Marius Buzea a fost sofer la Partidul Democrat, absolvent al Facultatii de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universitatii Biotera din Bucuresti, adica acea fabrica de diplome aflata nu demult in mijlocul unui imens scandal penal.

Ce calificare aveau acesti oameni pentru Romatsa? Ce puteau ei sa stie despre traficul aerian? Cum sa fi putut trece ei printr-un concurs serios, printr-o examinare la sange, ca niste oameni de a caror activitate depind vietile a mii de pasageri? Aproape ca te rogi ca angajarile sa fi fost fictive, doar pentru a incasa unui salariu consistent, pentru ca vai si amar sa fie pusi ei la treaba in mod real.

Si se pare ca despre angajari fictive a si fost vorba cat timp, potrivit raportului Corpului de Control, in perioada martie 2011-mai 2012, cei doi au fost angajati in acelasi timp in doua structuri publice, respectiv la Guvern si Romatsa, desi prima intrare in sediul Romatsa a fost in mai 2012. Adica au fost pontati si au luat banii degeaba.

Bani multi. Intre martie 2011 si 31 decembrie 2013, Darius Pintilie a incasat un venit brut total de 542.211 lei, din care 195.627 lei in perioada martie 2011-30 aprilie 2012 si prime de vacanta de 64.104 lei, iar Darius Buzea a incasat 526.024 lei brut, din care 220.523 lei pentru perioada martie 2011-30 aprilie 2012, plus prime de vacanta de 62.172 lei. In linii mari, vreo 11 mii de lei pe luna.

Romatsa face parte din companiile care nu au fost afectate de austeritate. Cum poti sa explici, din punct de vedere moral, romanilor ca, in timp ce le impuneai aceste masuri, iti angajai oamenii pe salarii mari in locuri caldute pentru care nu aveau nicio calificare si pentru care nici macar nu aveau card de acces?

Povestea aceasta nu il face pe Emil Boc mai rau decat actuala putere. Il pune in rand cu ea. Spulbera mitul omului cinstit care a facut si el ce s-a priceput cu buna credinta. Si ma tem ca aceasta intrare in plutonul clasei politice il lasa pe dl. Boc fara singurul sau atu politic major. Se spulbera un mit in care multi au crezut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Emil Boc consilieri Romatsa, #Corp de control Romatsa , #premier