A inceput varsarea de sange in PD-L (Opinii)

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 15:44 10173 citiri
Foto: anis2007.wordpress.com

Partidul Democrat Liberal se apropie de punctul culminant al zbaterilor interne. Razboiul intern pentru putere este purtat acum la baioneta. Nu mai exista menajamente si, probabil, nici strategii clare. Fiecare scoate ochii cui poate. Taberele sunt dispuse sa renunte la aparente, varsandu-si sangele pana la ultima picatura.

Sacrificiul nu va fi in zadar. Cine va obtine sefia partidului va ramane la putere pana in 2012. Iar de drumul pe care va merge partidul depinde chiar viitorul membrilor sai.

Taberele s-au dilatat, au plesnit, iar acum orbiteaza haotic in jurul alegerilor din luna mai. "Reformistii" versus "vechii si greii" din PD-L s-au ciocnit. Din nou. Ce a iesit ati vazut si dumneavoastra zilele astea. Si-au aruncat unii altora cuvinte grele, facandu-se ba "tampiti si nesimtiti", ba "hoti si corupti". Cuvintele dintre ghilimele apartin chiar autorilor, membrilor pedelisti, daca e sa dam crezare surselor din partid.

Intr-un colt s-a situat grupul "reformator" Monica Macovei - Cristian Preda - Sever Voinescu, iar de cealalta parte a raspuns vicepresedintele PD-L Cristian Boureanu. Miza conflictului se afla in modificarea pe care cei trei reformisti vor sa o aduca in statutul PD-L, astfel incat persoanele care au fost arestate preventiv sau pentru care s-a cerut trimiterea in judecata sa fie suspendate din partid.

Raspunsul celor vizati mai mult sau mai putin, cum este si cazul lui Boureanu, a fost ca intelectualii, pe de o parte, "vorbesc despre principii si, pe de alta, au facut cariera in PD-L numai prin derogari de la statut". Nici nu mai conteaza ce alte scuze sau acuze isi mai aduc. Daca "reformistii" vor reusi vreodata sa isi introduca amendamentul in statutul partidului, efectele pe care le va avea "standardul de moralitate" vor fi dintre cele mai diverse si mai autosinucigase.

Un partid aflat la guvernare precum PD-L, intesat de personaje dubioase, unde numirile politice in functii de conducere din institutii publice au loc precum in cazurile lui Silviu Vaduva - sef Vama Bucuresti sau Cornel Costea - sef Vama Ploiesti, introducerea unor principii morale minimale echivaleaza cu un act suicidal. Sa ne aducem aminte putin de trecutul nu foarte indepartat si de numirile ciudate, halucinante si sfidatoare venite din partea Partidului Democrat Liberal.

Ana Maria Topoliceanu - apropiata a doamnei Elena Udrea, numita director al CNI, nu s-a facut remarcata decat prin "competentele" paralele pe care le detinea cu profesia pe care a ajuns sa o practice pe linie de partid. Anca Cristina Zevedei - director in Ministerul Muncii, Georgia Gabriela Voicu - bugetara cu sase apartamente, care vine la birou cu un Aston Martin de peste 300.000 de euro - sefa la Oficiul National pentru Cultul Eroilor, din cadrul Ministerului Apararii, sau Bogdan Ionescu, alias Syda, in post de secretar economic al Ambasadei Romaniei de la Paris.

Va imaginati ce s-ar alege de un astfel de partid, daca ii faceti brusc o infuzie de "moralitate"? Sa ne mai amintim mult prea celebrele cazuri Ridzi sau Pasat, ori poate chiar si de "nevinovata" numaratoare stricata a Robertei Anastase, sub girul careia a trecut votul cu suspiciuni de ditamai frauda pe Legea Pensiilor? Sau sa apelam la arsenalul greu si sa ne amintim de Don' Costel de Dolj, de Antonie Solomon sau de cele cateva dosare nerezolvate ale primarului Aradului, Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu?

Sa pastram tacerea totusi despre stenogramele din cazul ALRO, unde ar putea fi implicati in afaceri incredibile nume precum Elena Udrea. Dovezile, in cazul in care ar fi fost, au fost probabil de mult timp facute nevazute. Sa nu ne facem sperante false. Numarul mare de astfel de cazuri din Partidul Democrat Liberal aparute in presa - numiri politice ale unor beizadele, dosare penale fara numar, arestarile sau cazurile de condamnare in Justitie a unor primari, suspiciuni de deturnare de fonduri - toate acestea tradeaza nasterea unui partid monstruos, cu zeci si sute de tentacule mafiote, a carui reformare echivaleaza practic cu decapitarea lui.

Sa nu ne iluzionam. Aripile reformiste, moraliste sau oricum s-ar mai numi ele nu vor avea nicio sansa in PD-L. Pentru simplul fapt ca o astfel de curatenie ar duce la moartea partidului, intrucat procesul i-ar ataca structura si intreg scheletul pana in esenta sa. Reformistii lui Traian Basescu de astazi din partid trebuie sa lupte cu prietenii lui Traian Basescu de ieri din PD. Viitorul Partidului Democrat Liberal se joaca, intr-adevar, doar din punct de vedere moral. Aceasta este singura sansa a partidului de a supravietui dezastrului de imagine suferit la guvernare.

Paradoxul si frumusetea procesului de credibilizare a PD-L este ca declansarea procesului de "curatari" echivaleaza cu o tentativa de sinucidere, atat timp cat aceasta formatiune se mentine la guvernare. Procesul real de vindecare si insanatosire a Partidului Democrat Liberal nu va putea avea loc in mod real decat dupa pierderea Puterii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News