Efectele embargoului impus țițeiului rusesc: patru variante pentru a compensa deficitul. ”Moscova a găsit un mare cumpărător”

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 12:06
9910 citiri
Efectele embargoului impus țițeiului rusesc: patru variante pentru a compensa deficitul. ”Moscova a găsit un mare cumpărător”
Instalație de extragere a țițeiului FOTO: pixabay.com

Uniunea Europeană a început, din 5 decembrie, să aplice embargoul asupra petrolului rusesc venit pe cale maritimă și plafonul de preț de 60 de dolari pe baril. Aceste măsuri produc o serie de schimbări pe piața energiei, la nivel mondial.

”Chiar dacă aparent producția de țiței rusesc exportată este de doar 8% din producția mondială totală, aceasta va afecta cererea și implicit va genera efecte economice și sociale”, a precizat specialistul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Cum diferă acest șoc de alimentare cu țiței de precedentele crize ale petrolului

Șocurile aprovizionării cu petrol au apărut în trecut din cauza Războiului de Iom Kipur dintre țările Arabe și Israel (1973, 1979) sau din cauza conflictului militar din 1990 care a dus la distrugerea instalațiilor de producție a petrolului la invazia Kuweitului de către Irak.

În prezent, principalul motiv pentru care exporturile rusești de țiței și produse rafinate vor fi supuse embargoului ține de invaziei Rusiei în Ucraina.

În plus, tarifele de transport al țițeiului rusesc pentru diferite destinații au crescut la niveluri record, reflectând presiunea publică asupra companiilor petroliere pentru a evita achiziționarea de petrol rusesc, teama de sancțiuni oficiale asupra exporturilor rusești de energie, dar și atacurile asupra navelor din Marea Neagră.

O altă dimensiune în care evenimentul actual diferă de precedentul istoric este că reducerea exporturilor rusești de petrol a fost precedată de o reducere a exporturilor rusești de gaze naturale către Europa.

”Gazul natural este folosit pentru încălzirea locuințelor, pentru producerea de energie și în producția industrială. Creșterile de preț rezultate în diferite grade s-au răspândit pe tot globul prin comerțul cu gaze naturale lichefiate”, a subliniat expertul ăn energie.

Europa poate atenua impactul penuriei de gaze naturale și petrol prin întârzierea opririi centralelor nucleare și a cărbunelui, dar Europa depinde de Rusia și pentru aprovizionarea cu cărbune și chiar uraniu.

Aprovizionarea cu grâu ar putea scădea

Însă efectul invaziei ruse nu se limitează la piețele energetice. Rusia și Ucraina reprezintă împreună 29% din exporturile globale de grâu. Perturbarea exporturilor din Marea Neagră, împreună cu sancțiunile financiare asupra Rusiei, înseamnă că aprovizionarea cu grâu și alte cereale este probabil să fie redusă și în următorii ani.

Scăderea ofertei, împreună cu deficitul de îngrășăminte produse din gaze naturale, vor conduce la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și vor consolida efectele de întârziere a creșterii și inflaționiste ale prețurilor mai mari ale combustibililor. De asemenea, războiul crește prețul materiilor prime și metalelor produse în Rusia și sau nemaiproduse în Ucraina.

A crescut prețul țițeiului Brent

OPEC+, care este condus de Arabia Saudită și Rusia, a decis să nu facă nicio modificare imediată în obiectivele de producție ale grupului, dar au spus că există disponibilitatea producătorilor de petrol „se întâlnească în orice moment” și că ar putea „lua imediat măsuri suplimentare”.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut luni, 5 decembrie, cu 2%, dar au revenit la prețul de dinainte, chiar dacă OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile actuale.

Scăderea prețului petrolului este pusă pe seama temerii că Rezerva Federală ar putea continua calea de înăsprire a politicii sale agresive.

Rusia a spus în repetate rânduri că nu va vinde petrol țărilor care utilizează plafonul și, în schimb, s-a apucat în liniște să achiziționeze peste 100 de petroliere pentru a forma o „flotă din umbră” de nave pentru a încerca să-și mențină petrolul în ciuda restricțiilor vestice și a profita de momentul prețurilor mari care vor apărea în cazul unei cereri mari.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a reiterat duminică că Moscova nu va exporta petrol care face obiectul vreunei limite de preț impuse de Occident, si va vinde petrol și produse petroliere acelor țări care vor lucra cu noi în condițiile pieței.

”Cert este ca Moscova a gasit un mare cumpărător al petrolului său Arabia Saudită. Arabia Saudită fiind și țara care și a crescut exporturile de petrol în Europa”, a subliniat Dumitru Chisăliță

Specialistul în energie a mai explicat că amploarea scăderii exporturilor reale rusești de petrol poate determina dacă prețurile petrolului cresc sau scad în 2023. ”Producătorii de petrol sunt însă îngrijorați de reducerea cererii, dacă economiile mari intră în recesiune”.

Scenarii privind compensarea deficitului de petrol rusesc

Analiștii i-au în calcul diferite scenarii care să compenseze deficitul legat de blocarea exporturilor de petrol rusesc:

- China cel mai mare consumator din lume de petrol să-și mențină consumul redus de energie și să achiziționeze petrol la nivelul prețului plafonat, o abordare puțin probabilă.

- creșterea producției de petrol în altă parte din lume pentru a compensa lipsa petrolului rusesc. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au transmis însă deja că nu vor oferi ajutor de data aceasta.

- creșterea capacității producătorilor de petrol de șist din Statele Unite de a stimula în mod semnificativ producția de petrol pe termen scurt, dar care este limitată de blocajele lanțului de aprovizionare, lipsa forței de muncă și insistența investitorilor publici asupra disciplinei capitalului.

- Repunerea pe harta energetică a petrolului din Iran și Venezuela. Puțin probabilă încheierea unor acorduri în acest sens, dar și așa producția de petrol iraniană/venezueleană, ar răspunde lent, iar creșterile ar fi mult mai mici decât deficitul care probabil trebuie acoperit.

”Aceste scenarii lasă ca o singură soluție să fie posibilă pentru a trece această iarnă, scoaterea petrolului din rezervele strategice de petrol pe termen scurt. Ipotetic, SUA ar putea elibera până la 4,4 mb/zi de țiței din Rezerva Strategică de Petrol (SPR), dar numai pentru aproximativ trei luni”, a conchis Dumitru Chisăliță.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#embargo petrol rusia, #embargou petrol rusesc, #plafonare pret petrol, #criza energie , #factura energie