O femeie puternică vrea să-l salveze pe Putin: Strategia ei de a scăpa Rusia din colapsul economic

Joi, 18 August 2022, ora 04:00
19030 citiri
O femeie puternică vrea să-l salveze pe Putin: Strategia ei de a scăpa Rusia din colapsul economic
Elvira Nabiullina a întocmit o strategie de a salva economia Rusiei FOTO: IntelliNews

Consecințele deciziei lui Putin de a invada Ucraina s-au reflectat negativ în sfera producției, aruncând economia Rusiei cu 4 ani în urmă în doar trei luni de război. Acum o femeie care deține funcția de guvernator al Băncii Centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina, încearcă să salveze țara de la intrarea în colaps, în urma sancțiunilor occidentale.

Banca Centrală a Rusiei a publicat o strategie a politicii monetare, care cuprinde trei scenarii, dar niciunul dintre ele nu vine cu soluții miraculoase de redresare peste noapte a economiei, care va scădea în următorii 2 ani, sperându-se într-o revenire pe creștere de-abia în ultimul trimestru din 2024, potrivit IntelliNews.

Cele trei scenarii ale strategiei de politică monetară întocmite de Banca Centrală a Rusiei (CBR) cuprind unul de bază, altul de adaptare accelerată și ultimul, dar cel mai amenințător, al crizei globale.

Leul crește puternic față de Euro, atingând nivelul maxim din ultimele 18 luni

În varianta preferată de CBR se ia în considerare impactul sancțiunilor occidentale, inclusiv embargoul UE al petrolului, care urmează să înceapă pe 5 decembrie 2022, când importurile de țiței vor fi interzise, urmate de produsele rafinate din 3 februarie 2023.

În acest scenariu, economia se va contracta cu 4-6% în 2022, cu 1-4% în 2023, dar se va reveni pe creștere în trimestrul 4 din 2024. După aceea, se așteaptă o nouă creștere începând cu 2025, dar destul de scăzută, cu doar 1-5-2,5%.

În această perioadă, prețurile petrolului sunt de așteptat să se mențină la 80 de dolari pe baril în 2023, înainte de a scădea la 70, respectiv 60 de dolari, în următorii doi ani. Prețul țițeiului rusesc Ural va reveni la nivelul de echilibru de 55 de dolari pe baril în 2025.

Asta după ce diferența de preț dintre variante petrolului Brent și țițeiul Ural s-a redus de la 35 de dolari pe baril, la 15-20 de dolari în prezent, în urma redirecționării livrărilor Moscovei spre Asia, India și China.

Fost șef al Serviciului Secret MI6 spune lucruri din culise: Cum este gândit sfârșitul lui Putin VIDEO

Criza globală ar arunca Rusia în recesiune 3 ani la rând

Rusia a fost ajutată de prețul ridicat din energie, iar exporturile din acest sector vor crește la 593 de miliarde de dolari în 2022, urmând să scadă la 417 miliarde de dolari, în 2025, prognozează Banca Centrală. Cu toate astea, exporturile totale ale Rusiei din 202 vor scădea cu 13-17%, iar în 2023 cu 8,5-12,5%, urmând a se stabiliza în 2024.

Scenariul de ajustare accelerată diferă de cel de bază și este posibil în cazul unor creșteri moderate a veniturilor din exporturi, realizarea unor noi parteneriate de afaceri și legături economice. Această variantă prevede o posibilă creștere economică a Rusiei spre sfârșitul lui 2023.

Spionii ruși refuză să mai țină capul plecat în fața lui Putin: Revoltă contra morții din Ucraina, chiar dacă primeau salarii colosale

Al treilea scenariu prezentat de Banca Centrală condusă de Elvira Nabiullina încă din iunie 2013, în vârstă de 58 de ani, prevede o criză globală de amploarea Marii recesiuni financiare din 2008.

Astfel, o criză globală îi va complica situația Rusiei, iar economia sa va fi lovită dur, deoarece bugetul de stat al Moscovei va fi lipsit de o sursă importantă de venituri, odată ce prețurile materiilor prime vor scădea.

În această variantă, CBR a estimat că PIB-ul Rusiei va scădea în 2023 mai mult decât în 2022, iar declinul se va continua și în 2024, iar o revenire se așteaptă de-abia în 2025. Inflația din Rusia va crește la 13-16% în 2023, apreciază instituția.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elvira Nabiullina, #Elvira Nabiullina banca centrala, #economie Rusia, #economie rusia recesiune, #banca centrala a Rusiei , #Razboi Ucraina