Cel mai mare grup politic din Parlamentul European cere ca Elveția să fie evaluată ca „ţară cu risc ridicat de spălare a banilor”

Marti, 22 Februarie 2022, ora 08:07
2545 citiri
Cel mai mare grup politic din Parlamentul European cere ca Elveția să fie evaluată ca „ţară cu risc ridicat de spălare a banilor”
”Descoperirile ‘Secretelor elveţiene’ indică deficienţe masive ale băncilor elveţiene în ceea ce priveşte prevenirea spălării banilor FOTO Pixabay

Principalul grup politic din Parlamentul European a cerut luni o evaluare a practicilor bancare ale Elveţiei şi posibila includere a ţării pe lista neagră de bani murdari a UE, după apariţia unor documente legate de practicile de afaceri ale Credit Suisse, transmite Reuters.

Presa a publicat luni rezultatele investigaţiilor, cu date privind mii de conturi deţinute de clienţi la bancă în ultimele decenii, care par să arate că aceştia includ persoane care abuzează drepturile omului şi oameni de afaceri supuşi sancţiunilor.

Credit Suisse a respins cu fermitate orice acuzaţie de abatere şi a spus că informaţiile din presă se bazează pe ”informaţii parţiale, inexacte sau selective, scoase din context”.

Partidul Popular European (PPE), gruparea conservatoare care deţine cel mai mare număr de locuri în Parlamentul European, a cerut luni Comisiei UE să ”evalueze Elveţia ca ţară cu risc ridicat de spălare a banilor”, ca parte a următoarei revizuiri a listei.

Comisia Europeană, care este responsabilă de elaborarea şi revizuirea listei, a refuzat să comenteze declaraţia PPE.

Un purtător de cuvânt a subliniat faptul că lista a fost actualizată luna trecută şi nu a fost stabilită termenul pentru următoarea revizuire.

”Astăzi, Elveţia îndeplineşte toate standardele internaţionale privind schimbul de informaţii în materie fiscală şi lupta împotriva spălării banilor, finanţării terorismului şi corupţiei”, a declarat Secretariatul de Stat pentru Finanţe Internaţionale al Ministerului Finanţelor, într-un comunicat trimis prin e-mail.

”Descoperirile ‘Secretelor elveţiene’ indică deficienţe masive ale băncilor elveţiene în ceea ce priveşte prevenirea spălării banilor. Atunci când băncile elveţiene nu reuşesc să aplice standardele internaţionale împotriva spălării banilor, Elveţia însăşi devine o jurisdicţie cu risc ridicat. Se pare că Credit Suisse are o politică de a privi în altă parte, în loc să pună întrebări dificile”, a declarat Markus Ferber, coordonatorul PPE pentru afaceri economice.

Întrebată despre declaraţia grupului, banca a spus că nu are nimic de adăugat. Lista UE cuprinde în prezent peste 20 de ţări despre care se consideră că au deficienţe în normele şi practicile lor împotriva spălării banilor. Printre acestea se numără Iran, Myanmar, Siria şi Coreea de Nord. Nicio ţară europeană nu este pe listă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atentate planificate în Elveția și Germania, anihilate de autorități. Mai mulți minori jihadiști au fost arestați
Atentate planificate în Elveția și Germania, anihilate de autorități. Mai mulți minori jihadiști au fost arestați
Trei presupuşi jihadişti în vârstă de 15, 16 şi 18 ani au fost arestaţi recent în Elveţia pentru posibile planificări de atentate, cazuri legate de anchete pe această temă deja în...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Elvetia, #spalarea banilor, #Partidul Popular European , #Elvetia