Tesla a prezentat primul pickup electric. E blindat si cu geamuri din sticla armata. Designul futurist a starnit controverse (Foto&Video)

Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 09:47
9511 citiri
Tesla a prezentat primul pickup electric. E blindat si cu geamuri din sticla armata. Designul futurist a starnit controverse (Foto&Video)
Foto: Captura Twitter/ @ReedSAlbers

Tesla a prezentat, joi, primul sau vehicul pickup electric, Cybertruck, care arata ca un vehicul blindat futurist, cu o culoare gri asemanatoare cu cea a armelor.

La evenimentul de lansare organizat la Los Angeles, directorul general al Tesla, Elon Musk, a afirmat ca Cybertruck va avea un pret de pornire de 39.900 de dolari, iar productia ar urma sa inceapa spre sfarsitul anului 2021, transmite Reuters.

Alte versiuni vor avea preturi de 49.900 de dolari si de 69.900 de dolari, cea mai scumpa urmand sa aiba o autonomie de peste 800 de kilometri.

"Avem nevoie de energie sustenabila. Daca nu avem o camioneta pickup, nu putem rezolva acest lucru. Cel mai bine vandute vehicule din America sunt camionetele pickup. Pentru a rezolva problema energiei durabile, trebuie sa avem o camioneta pickup", a spus Musk.

Camioneta, despre care Musk sustine ca "nu se va zgaria si nu se va indoi", va avea geamuri din sticla armata. Dar sticla s-a crapat ca o panza de paianjen cand a fost lovita cu o bila de metal in timpul demonstratiei. Musk a parut surprins, dar a spus ca sticla nu s-a spart complet.

Reactii

Reactiile de pe Twitter au variat intre dragoste si ura pentru vehiculul cu unghiuri ascutite.

"Tocmai am urmarit lansarea de catre Tesla a Cybertruck si sincer? Simt ca viata mea este completa", a scris @aidan_tenud, in timp ce@nateallensnyde a scris "Este placut sa vezi ca Elon Musk a facut o masina din carton pe care a desenat-o la gradinita".

Musk a scris anterior pe Twitter ca designul a fost influentat partial de masina sport Lotus Esprit, folosita ca submarin in filmul anilor '70 "The Spy Who Loved Me".

Camioneta reprezinta prima incursiune a Tesla, al carei autoturism Model 3 este cel mai bine vandut automobil integral electric din lume, pe piata camionetelor pickup, o piata dominata de modelul F-150 al Ford Motor, alaturi de modele ale General Motors si Fiat Chrysler Automobiles.

Noul pickup apropie Tesla mai mult de vehiculele pickup si SUV-uri. Producatorul auto a vandut pana acum mai mult sedanuri Model S si Model 3, dar compania ofera si SUV-ul Model X, iar anul viitor va incepe comercializarea SUV-ului compact Model Y.

Ford si General Motors vor concura Tesla intr-o maniera mai directa, cu oferte noi, cum este SUV-ul electric Mustang Mach E, precum si cu pickup-uri electrice.

SUV-urile si pickup-urile electrice ar putea ajuta Ford si GM sa realizeze vanzari semnificative de vehicule electrice, de care au nevoie pentru a respecta standardele mai stricte pentru emisii din California si alte state.

Administratia Trump vrea ca standardele respective sa fie retrase, dar camionetele electrice vor fi necesare daca statul California va avea castig de cauza in conflictul cu administratia Trump.

Cererea nu va fi uriasa

Cererea pentru camionetele pickup integral electrice nu va fi uriasa in viitorul apropiat.

Firma de analiza a pietei IHS Markit estimeaza ca segmentul de piata al camionetelor electrice, pentru modelele complete si de dimensiuni medii, va ajunge la vanzari de circa 75.000 de unitati in 2026, comparativ cu volumul total de 3 milioane de camionete usoare. Camioneta Tesla nu a fost inclusa in aceasta estimare.

Ford intentioneaza sa vanda un vehicul electric serie F de la sfarsitul anului 2021, au declarat surse apropiate acestor planuri. Totodata, anul viitor va oferi vehiculul Mach E, in cadrul planului sau de a investi 11,5 miliarde de dolari pana in 2022 pentru a-si electrifica vehiculele.

In aprilie, Ford a investit 500 de milioane de dolari in compania startup Rivian, care intentioneaza sa construiasca propriul model pickup electric, din toamna lui 2020.

GM intentioneaza sa construiasca o familie de camionete pickup electrice si de SUV-uri, iar primul model pickup urmeaza sa intre la vanzare in toamna anului 2021. Grupul urmeaza sa investeasca 8 miliarde de dolari pana in 2023, pentru dezvoltarea de vehicule electrice si autonome.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#tesla vehicul pickup electric , #Tesla