Proces de fraudă împotriva lui Elon Musk, la San Francisco. Ce misiune vor avea jurații

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 23:30
3025 citiri
Proces de fraudă împotriva lui Elon Musk, la San Francisco. Ce misiune vor avea jurații
Elon Musk FOTO Hepta

Un proces împotriva lui Elon Musk a început marţi la San Francisco prin selectarea membrilor juriului, care urmează să decidă dacă CEO-ul Tesla şi Twitter a scris un tweet fraudulos în 2018 - în care afirma că vrea să scoată Tesla de pe bursă, mesaje care au făcut să fluctueze puternic valoarea acţiunilor timp de câteva zile - aşa cum îl acuză investitorii, relatează AFP.

Faptele au avut loc în 2018, când Elon Musk a scris că voia să scoată Tesla de pe bursă, iar apoi că avea finanţările necesare să facă acest lucru. Mesajele sale au făcut să oscileze puternic valoarea acţiunilor timp de câteva zile.

Reclamanţii afirmă că aceste tweeturi erau factual false şi au afectat în mod artificial cursul Tesla şi altor titluri”, rezumă judecătorul Edward Chen în faţa eventualilor juraţi.

Vineri, magistratul a refuzat să strămute procesul în Texas - statul în care Elon Musk a mutat sediul Tesla.

Apărarea sublinia atunci că multimilardarul nu poate beneficia de un proces imparţial la San Francisco, unde a cumpărat Twitter la sfârşitul lui octombrie, şi că a fost amplu criticat din cauza deciziilor sale, începând cu politicile de moderare a continuturilor şi până la concedieri în masă.

”În ultimele luni, presa locală a saturat acest district cu articole părtinitoare şi negative despre domnul Musk”, au acuzat avocaţii în această cerere.

”Presa locală, spre deosebire de modul său obişnuit de a acoperi (planul social), i-a reproşat personal domnului Musk reducerile de posturi şi l-a acuzat inclusiv de încălcarea legii. Aleşi locali, inclusiv primarul din San Francisco, au participat la manifestaţii împotriva lui”, au acuzat ei.

Edward Chen a apreciat, din contră, vineri, că un juriu imparţial poate fi alcătuit în oraşul californian. Procesul urmează să dureze trei săptămâni, iar Elon Musk se află pe lista martorilor. Într-o hotărâre precedentă în legătură cu acest caz, judecătorul a apreciat că faimosul tweet din 2018 poate fi considerat drept ”fals şi înşelător”.

Mesajele scurte ale patronului Tesla i-au adus deja numeroase probleme cu autorităţile. ”Jandarmul” bursier american SEC a depus o plângere la acea vreme, apreciind că Elon Musk nu a prezentat proba finanţării sale.

Autoritatea de reglementare i-a impus atunci să cedeze preşedinţia Consiliului de Administraţie al Tesla, să plătească o amendă în valoare de 25 de milioane de dolari şi a cerut ca tweeturile sale legate în mod direct de activitatea tesla să fie pre-aprobate de către un jurist competent.

Elon Musk a încercat în primăvară să invalideze această decizie, însă în zadar.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Elon Musk, #proces, #frauda, #Twitter , #Tesla