Elon Musk ofera noi detalii despre prototipul de naveta spatiala construit de SpaceX

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 17:553430 citiri
Elon Musk ofera noi detalii despre prototipul de naveta spatiala construit de SpaceX
Foto: Arhiva Hepta.ro

Elon Musk va oferi sambata mai multe detalii despre caracteristicile noului prototip de naveta spatiala Starship Mk1 si pentru racheta portanta Super Heavy ce vor fi folosite pentru a-i transporta pe astronauti pe Luna, Marte dar si spre alte regiuni ale Sistemului Solar.

Prezentarea va fi sustinuta la facilitatile SpaceX din apropiere de Boca Chica (Texas), unde compania construieste prototipul navetei spatiale denumite Starship Mk1 sau Mark 1. Compania si-a propus sa lanseze acest vehicul, in premiera, luna viitoare, un test care se va desfasura fara echipaj uman si doar pana la altitudinea de 20 de kilometri, conform informatiilor oferite de Elon Musk.

Naveta Mk1 are 52,3 metri lungime si cantareste 1.400 de tone cu rezervoarele de combustibil pline.

Antreprenorul sud-african, care a infiintat SpaceX in 2002, a informat publicul larg despre diferitele etape ale constructiei acestui vehicul spatial prin intermediul unor mesaje postate pe Twitter in ultimele saptamani. Pe data de 25 septembrie, spre exemplu, el a publicat doua fotografii cu naveta construita partial, in timp ce era ridicata pe un transportor.

Musk a oferit cateva informatii despre Mk1 si joi, intr-o serie de mesaje pe Twitter prin care a raspuns unor intrebari adresate de persoanele care-i urmaresc contul. In aceste mesaje el a precizat ca Mk1 are 52,3 metri lungime si ca va cantari 1.400 de tone cu rezervoarele pline si doar 200 de tone fara combustibil.

"Naveta Mk1 are aproximativ 200 de tone fara combustibil 1.400 de tone cu rezervoarele pline. Pana la modelele (ulterioare) Mk4 si Mk5 ne-am propus sa coboram greutatea pana la 120 de tone cu rezervoarele goale. Capacitatea totala de transport este de 5.000 de tone", conform lui Elon Musk.

Intr-un alt mesaj, Musk a precizat ca naveta va avea 6 picioare de asolizare concepute speciale pentru asezarea pe suprafete neuniforme.

Anterior, omul de afaceri a precizat ca atat Mk1 cat si Mk2 (un prototip similar construit la facilitatile din Florida ale SpaceX) vor fi propulsate de cel putin trei dintre motoarele de noua generatie Raptor, construite de companie. Joi el a mai postat trei fotografii in care prezinta amplasamentul acestor trei motoare.

In varianta finala, pentru calatoria spre Marte, naveta cu o capacitate de 100 de pasageri va fi propulsata de 6 motoare Raptor. Racheta Super Heavy, care o va transporta pe orbita, va avea la randul sau nu mai putin de 35 de motoare Raptor.

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa asteapta cu nerabdare finalizarea testelor rachetei si navetei construite de SpaceX. El si-a rezervat o calatorie in jurul Lunii la bordul navetei, calatorie prevazuta pentru anul 2023.