Elon Musk analizeaza daca sa retraga Tesla de la bursa. Actiunile au urcat vertiginos

Miercuri, 08 August 2018, ora 09:00
2907 citiri
Elon Musk analizeaza daca sa retraga Tesla de la bursa. Actiunile au urcat vertiginos
Foto: Twitter/@elonmusk

Elon Musk se gandeste sa retraga Tesla de la bursa, la pretul de 420 de dolari pe actiune, in contextul in care compania trece printr-un proces de dezvoltare rapida si are constrangeri financiare, potrivit unei postari pe Twitter a acestuia care a dus marti la cresterea cu 11% a actiunilor.

Musk a confirmat ca se gandeste la aceasta posibilitate si printr-un email adresat angajatilor si publicat pe site-ul companiei, transmite Reuters.

O astfel de masura ar scoate Tesla din atentia Wall Street, dar i-ar putea limita accesul la capital. Operatiunea ar fi una dintre cele mai mari tranzactii de acest tip din istorie, cu o tinta de pret de circa 82 de miliarde de dolari, in baza unui pret de 420 de dolari pe actiune.

"Ma gandesc sa retrag Tesla de la bursa, la un pret al actiunilor de 420 de dolari pe unitate. Finantare asigurata", a scris Musk pe Twitter.

Pretul de 420 de dolari pe actiune ar fi cu 22,8% peste cel inregistrat de titlurile Tesla la inchiderea tranzactiilor de luni.

Tesla nu a raspuns imediat solicitarilor de confirmari sau clarificari.

Cand o persoana a scris pe Twitter ca retragerea de la bursa ar scuti Tesla "de multe batai de cap", Musk a replicat "da".

Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare permite companiilor sa se foloseasca de retelele de socializare, precum Facebook si Twitter, pentru a anunta informatii majore, in conformitate cu reglementarile referitoare la informarea corecta, cu conditia ca investitorii sa fi fost alertati ce retele vor fi folosite in acest scop.

SEC nu a raspuns imediat solicitarilor de a comenta tweet-ul lui Musk.

Actiunile Tesla au crescut, marti, pana la 371,15 de dolari pe unitate, iar ulterior au fost suspendate timp de o jumatate de ora in asteptarea unor noi informatii. La reluarea tranzactiilor, titlurile Tesla au urcat cu 11%.

La inchiderea tranzactiilor de luni, Tesla avea o capitalizare de piata de 58 de miliarde de dolari. Musk detine aproape 20% din actiunile companiei.

Musk a fost supus unor presiuni intense in acest an, pentru a dovedi ca isi poate respecta promisiunea de a transforma compania nerentabila intr-un producator auto de automobile de serie. Obiectivul a dus la cresterea actiunilor Tesla si la o capitalizare de piata mai mare decat cea a General Motors.

Retragerea Tesla de la bursa ar fi un mijloc de a evita atentia intensa a pietei

Musk a avut conflicte cu investitorii, autoritatile de reglementare, criticii si reporterii si raman intrebari legate de dificultatile de productie, cererea pe termen lung a automobilelor companiei si incertitudinile referitoare la finantare.

"Speranta mea este ca actualii investitori sa ramana cu Tesla, chiar daca vom fi companie privata. Am crea un fond special care ar permite tuturor sa ramana cu Tesla. Facem deja acest lucru cu investitia Space X a Fidelity", a scris Musk.

Analistii au luat in serios mesajul tweet-ul lui Musk.

"Cred ca Tesla considera tweet-urile ca informare publica. Cred ca este serios...", a spus un analist al Elazar Advisors, Chaim Siegel.

Tot marti, Financial Times a relatat ca fondul suveran de investitii din Arabia Saudita, condus de printul Mohammed bin Salman, a constituit o participatie de 3%-5% la Tesla.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Elon Musk Tesla bursa , #Tesla