Elon Musk a abandonat ideea care a socat investitorii: Nu mai retrage Testa de la bursa

Duminica, 26 August 2018, ora 12:10
3402 citiri
Elon Musk a abandonat ideea care a socat investitorii: Nu mai retrage Testa de la bursa
Foto: Facebook/Tesla Motors

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a renuntat la incercarea de a retrage producatorul de automobile electrice de la bursa prin intermediul unui acord de 72 de miliarde de dolari, abandonand ideea care a socat investitorii si a atras atentia autoritatilor de reglementare.

Decizia de a mentine listarea Tesla la bursa, ridica noi semne de intrebare legate de viitorul companiei, transmite Reuters.

Actiunile Tesla au fost tranzactionate cu mult sub nivelul de pe 7 august, zi in care Musk a anuntat pe Twitter ca se gandeste la retragerea de la bursa a companiei, la un pret al actiunilor de 420 de dolari pe unitate, investitorii intrebandu-se ce ar insemna acest lucru pentru capacitatea lui Musk de a o rentabiliza.

Musk si Tesla se confrunta si cu o serie de procese din partea investitorilor si cu o investigatie a Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare, referitoare la acuratetea mesajului publicat de Musk pe Twitter, potrivit caruia are asigurata finantarea acordului.

Seful Tesla a spus vineri ca opinia sa ca exista o finantare mai mult decat suficienta pentru retragerea companiei de la bursa a fost intarita pe parcursul procesului, dar ca a abandonat ideea pentru ca s-a dovedit ca necesita mai mult timp si atentie decat a anticipat.

"Cu toate ca majoritatea actionarilor cu care am vorbit au spus ca vor ramane alaturi de Tesla daca va deveni companie privata, opinia a fost "va rugam nu faceti asta"", a scris Musk intr-o postare pe blog.

Musk, care detine circa un sfert din actiunile Tesla, a afirmat anterior ca vrea sa transforme Tesla in companie privata fara sa recurga la metoda standard a unei preluari finantate prin datorii noi.

Acesta a estimat ca doua treimi din actionarii Tesla ar fi optat sa isi transfere actiunile intr-o companie privata. Acest fapt ar fi redus semnificativ banii necesari pentru acest acord si ar fi evitat indatorarea suplimentara a Tesla, care are deja datorii de 11 miliarde de dolari si un flux negativ de numerar.

Cu toate acestea, Musk a spus vineri ca un numar de actionari institutionali au explicat sa au probleme legate de complianta interna care limiteaza marimea investitiilor intr-o companie privata. In privinta investitorilor persoane fizice, Musk a spus ca nu exista certitudinea ca acestia vor dori sa fie actionari la Tesla daca acesta va deveni privata.

Afirmatiile contrasteaza puternic cu tweet-ul din 7 august, in care Musk a afirmat ca "sprijinul investitorilor este confirmat".

Reprezentantii T. Rowe Price Group, Fidelity Investments si Baillie Gifford, din Scotia, care sunt principalii actionari ai Tesla, au refuzat sa comenteze.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Tesla Motors bursa , #Tesla