Trei sferturi dintre canadieni nu stiu cine le conduce tara

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 17:58 9064 citiri

Numerosi canadieni nu cunosc sistemul politic al tarii lor, iar trei sferturi dintre ei nu stiu ca seful statului este regina Elisabeta a II-a.

Potrivit unui sondaj dat publicitatii luni, de institutul Ipsos Reid, 43% dintre canadieni cred ca seful statului este premierul si numai 24% stiu ca este, de fapt, regina Marii Britanii, anunta AFP.

Circa 33% cred ca seful statului este guvernatoarea generala Michaelle Jean, reprezentant al Canadei la regina. Iar patru canadieni din 10 nu stiu ca tara lor este o monarhie constitutionala.

Electoratul canadian alege prin vot direct membrii Camerei Comunelor, iar seful partidului care dispune de cei mai multi deputati devine premier, dar jumatate din populatie crede ca alege direct seful Guvernului.

Sondajul a fost comandat de Institutul Dominion, o organizatie care si-a propus sa ajute populatia sa inteleaga mai bine istoria canadiana, in conditiile in care o criza politica a antrenat suspendarea temporara a Parlamentului.

Studiul a fost realizat in perioada 9 - 12 decembrie, pe un esantion de 1.070 de canadieni, si are o marja de eroare de 3,1%.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News