Regina Elisabeta s-a ascuns de Ceausescu in tufisuri, in 1978

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 15:39
14765 citiri
Regina Elisabeta s-a ascuns de Ceausescu in tufisuri, in 1978
Foto: The Daily Mail

In timpul vizitei de stat pe care Nicolae Ceausescu a facut-o in Marea Britanie, in 1978, regina Elisabeta a II-a s-a ascuns in spatele unor tufisuri din curtea Palatului Buckingham, pentru a nu fi nevoita sa dea ochii cu dictatorul roman si cu sotia sa, Elena.

Nemultumita de faptul ca Guvernul britanic l-a invitat pe Ceausescu intr-o vizita de stat, suverana Marii Britanii a evitat cat a putut de mult sa se intalneasca cu presedintele Romaniei.

Intr-una dintre zile, cand isi plimba cainii prin gradina palatului, regina i-a vazut pe Ceausescu si pe sotia acestuia, Elena, indreptandu-se spre ea.

Asa cum le-a povestit ulterior unor oaspeti invitati la masa, ea a decis ca cel mai bine este sa se ascunda in spatele unui tufis decat sa sustina o conversatie politicoasa cu cei doi. Dezvaluirile sunt facute de biograful reginei, Robert Hardman, in volumul "Our Queen" (Regina noastra N.R.).

The Daily Mail, care publica fragmente din aceasta carte, scrie ca in timpul acelei vizite, Elisabeta a II-a a facut eforturi considerabile sa nu interactioneze cu Ceausescu mai mult decat era necesar, adica doar in cadrul intalnirilor oficiale: conferinta de presa, poza de grup si nelipsitul tur al Londrei in masina.

Suverana britanica a mai avut antipatii si pentru alti lideri ai lumii, inclusiv pentru regele Hassan al Marocului, pe care l-a repezit in cateva randuri din cauza ca acesta nu le daduse copiilor lui cadourile trimise de regina.

Intalnirile dintre regina Elisabeta si regele Hassan au fost, de fiecare data, pline de neprevazut. La un moment dat, in timpul unui dineu la Palatul Buckinham, Hassan al Marocului s-a lasat asteptat cateva ore si, atunci cand a ajuns, era insotit de oaspeti neinvitati si a venit cu o lada de mancare, de frica sa nu fie otravit.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#regina elisabeta ceausescu, #ceausescu vizita marea britanie, #regina tufis ceausescu , #Palatul Buckingham