Britanicii încep să se gândească la ceva de neimaginat: cum va arăta viața după moartea Reginei

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 21:19
4214 citiri
Britanicii încep să se gândească la ceva de neimaginat: cum va arăta viața după moartea Reginei
Regina Elisabeta a fost recent fotografiată sprijinindu-se într-un baston FOTO Twitter

Liderii lumii participă la conferința climatică COP26 de la Glasgow, care a început în weekend, însă Regina Elisabeta a II-a nu a fost prezentă, să-i întâmpine. Summitului îi lipsește farmecul pe care prezența celui mai longeviv monarh al Europei îl aduce la astfel de ocazii.

Regina, care a împlinit 95 de ani, a predat de multă vreme responsabilitatea călătoriilor obositoare în străinătate fiului său și urmașului la tron, Prințul Charles. Odată ce Palatul începe să transfere din ce în ce mai multe îndatoriri ale Reginei, Regatul Unit trebuie să se gândească la ceva inimaginabil până nu demult: o viață fără ea.

Șeful constituțional al statului britanic a anulat o vizită de două zile în Irlanda de Nord, acum două săptămâni, după ce a fost internată o noapte într-un spital din Londra, informații pe care oficialii Palatului le-au ascuns de presă. Intenția lor a fost de a minimiza temerile legate de sănătatea reginei și de a o proteja de o încălcare a intimității. Strategia nu a avut efectul scontat. Alarmele s-au declanșat pe toate canalele media și au apărut acuzații despre o mușamalizare.

Pentru a evita o repetate a acestui scenariu, consilierii Casei Regale trebuie să fie mai deschiși cu presa și publicul, în legătură cu sănătatea monarhului, la vârsta înaintată pe care o are.

Regina se odihnește în prezent la Castelul Windsor, deși marțea trecută și-a făcut apariția la o recepție pentru summitul de investiții al guvernului, unde i-a primit pe prim-ministrul Boris Johnson și pe Bill Gates, printre alții.

Însă urma anilor săi este din ce în ce mai pregnantă. Regina a fost recent fotografiată sprijinindu-se într-un baston și acum își desfășoară audiențele săptămânale cu Johnson la telefon, nu față-n față și evită Palatul Buckingham, pe cât posibil. De asemenea, nu mai călărește, preferatul său hobby. Toate sunt lucruri normale pentru o persoană de vârstă înaintată.

Însă, într-o zi, buletinele de la Palat vor declara ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în cazul bunicului suveranei, George al V-lea. („ Viața Regelui se îndreaptă pașnic spre sfârșit). Va fi dat un telefon pe linia securizată, către biroul prim-ministrului, cu mesajul “London Bridge is down,” codul pentru moartea suveranei. Centrul pentru răspuns internațional al Ministerului de Externe va împărtăși vestea cu 15 guverne din afara Regatului, unde Regina este încă șef de stat și cu alte 36 de națiuni din Commonwealth. Alertați în câteva minute de o știre de ultimă oră transmisă de Press Association, marea majoritatea a oamenilor din aceste state vor afla despre moartea singurului monarh pe care l-au cunoscut.

Totul se va schimba, de la chipul de pe bancnote, până la sentimentul de siguranță și continuitate pe care Regina Elisabeta a II-a îl întruchipează atât de bine.

Spre deosebire de alți monarhi moderni și chiar un Papă recent, Regina a refuzat să ia în considerare o retragere formală. Pentru ea, slujba pe care și-a asumat-o în momentul încoronării este o îndatorire pe viață. Ultima regină care a domnit o perioadă îndelungată, Victoria, s-a retras din ochiul public vreme de câțiva ani, după moartea soțului său Albert, în 1861, și a devenit nepopulară din această cauză. Nu este și cazul descendentei ei. Intenția Elisabetei este să rămână vizibilă cât de mult poate.

“Long live the Queen” (Trăiască Regina!) a fost proclamarea făcută după ascensiunea sa la tron, dar de la moartea soțului său, cetățenii au început să realizeze că și viața suveranei va avea un sfârșit.

Chiar și republicanii care urăsc tot ce e asociat cu regalitatea vor fi mișcați de plecarea sa. Mai multe sondaje de opinie arată că o vastă majoritate cred că și-a făcut treabă excelent. Prin demnitate și modestie, suverana a evitat controversele personale care i-au înconjurat copiii. Mai presus de toate, ea simbolizează continuitatea în istoria Marii Britanii.

Regina este ultima legătură cu perioada Imperiului Britanic, Al Doilea Război Mondial și perioada de glorie a lui Winston Churchill.

Marea Britanie tocmai a ieșit dintr-o perioadă de turbulențe politice. Referendumul privind Brexitul din 2016 a fost o problemă complicată, care a divizat prieteni, familii și cele patru națiuni britanice, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Ceea ce a urmat a fost chiar mai rău. Ani de dispute în Camera Comunelor au dus aproape la un colaps constituțional și a lăsat țara într-un impas.

În ochii lumii și ai multora dintre propriii cetățeni, Regatul Unit a avut o cădere nervoasă. Singura voce calmă în această atmosferă agitată a fost cea a Reginei. Dacă și-ar fi părăsit rolul la acel moment, țara ar fi fost într-o criză și mai mare.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), a declarat marţi, 26 martie, că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la...
#Regatul Unit, #Marea Britanie, #monarhie, #Casa regala britanica, #Casa Regala Marea Britanie , #stiri Elisabeta a II-a