Regina Elisabeta a Romaniei, omagiata la Stockholm

Luni, 16 Februarie 2009, ora 20:50 4525 citiri
Foto: blook.ro

Regina Elisabeta a Romaniei si regele suedez Oskar al II -lea vor fi omagiati in cadrul seratei culturale romano-suedeze, ce se va desfasura pe data de 24 februarie la Palatul Regal de la Stockolm.

Regina Elisabeta a Romaniei (1843-1916), cunoscuta sub pseudonimul literar Carmen Sylva, si regele suedez Oskar al II-lea (1829 - 1907) au avut in comun pasiunea pentru literatura, precum si o bogata activitate de sprijinire a vietii culturale din tarile lor, transmite NewsIn.

Evenimentul va avea loc in salonul Bibliotecii Bernadotte din incinta Palatului Regal de la Stockholm si este realizat de catre Institutul Cultural Roman de la Stockholm in colaborare cu Biblioteca Bernadotte.

Proiectul face parte din seria de manifestari organizate de Palatul Regal in aceasta primavara. La eveniment vor participa istoricul literar Britt Dahlstrom, actrita Margaretha Bystrom de la Teatrul Dramatic Regal, Goran Alm, directorul Bibliotecii Bernadotte, precum si Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.

Cu aceasta ocazie Ansamblul vocal al Palatului Regal va interpreta o arie din opera Neaga (1884) a compozitorului suedez Ivar Hallstrom, dupa un libret scris de Carmen Sylva. Seara va fi completata cu o expozitie de carte din colectia bibliotecii si cu proiectia unei serii de fotografii.

Elisabeta de Wied, sotia primului rege al Romaniei, Carol I de Hohenzollern- Sigmaringen, a avut o bogata activitate artistica, fiind cunoscuta in lumea literara sub pseudonimul Carmen Sylva (cantecul padurii, in latina, n.r.).

A fost poeta, eseista si scriitoare si a tradus in limbi de circulatie internationala opere ale scriitorilor romani. Totodata, a patronat activitatea culturala din tara si a apreciat si sprijinit multe talente, printre care Mihai Eminescu si George Enescu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News