De ce poarta regina Elisabeta haine colorate, printul George pantaloni scurti si William si Harry tinute militare

Duminica, 23 Iulie 2017, ora 17:54
15632 citiri
De ce poarta regina Elisabeta haine colorate, printul George pantaloni scurti si William si Harry tinute militare
Foto: Hepta.ro

Hainele purtate de membrii familiei regale a Marii Britanii i-au fascinat pe multi - de la paltoanele si palariile colorate ale reginei Elisabeta a II-a pana la pantalonii scurti ai micutului print George.

BBC trece in revista cateva aspecte ale codului vestimentar al familiei regale de la Londra.

De subliniat, in primul rand, ca exista reguli de eticheta care determina ce trebuie sa poarte membrii familiei regale la evenimentele publice - de la manusi la uniforme militare si rochii.

Cand poarta regina palarie

Eticheta codului vestimentar arata ca femeile poarta palarii pentru evenimente oficiale, spune Diana Mather, de la The English Manner, care se ocupa cu consultanta in materie de eticheta.

"Pana in anii '50, doamnele erau vazute foarte rar fara palarie, deoarece nu era considerat 'ca se cuvine' pentru doamne sa-si arate parul in public. Insa toate acestea s-au schimbat si palariile sunt acum rezervate pentru ocazii mai formale", spuen Mather.

Regina, ale carei palarii in culori vii sunt faimoase, a generat o mica "furtuna" pe retelele sociale, luna trecuta, cand a participat la o sedinta oficiala a Parlamentului purtand o palarie ce semana izbitor cu steagul Uniunii Europene.

Culorile purtate de regina

Fanii familiei regale au observat ca in garderoba reginei se afla toate culorile curcubeului, insasi suverana Marii Britanii spunand odata ca, "Daca port bej, nimeni nu va sti cine sunt".

Expertul in eticheta Grant Harrold sustine ca asistenta sa personala, Angela Kelly, este responsabila pentru nuantele vii purtate deseori de regina si se presupune ca aceste culori sunt alese pentru a se asigura ca membrii publicului au sansa sa o vada prin multime.

"Iubeste culoarea si stie ca va fi remarcata", spune Mather.

Regina si manusile ei

Continuand cu imbracamintea reginei, ajungem la manusi. Harrold spune ca nicio doamna care se respecta nu poate fi vazuta fara manusi, care sunt considerate in mod traditional un accesoriu de moda, dar au si un scop practic - impiedica microbii sa se trasmita de la o persoana la alta. Regina da mana cu sute de oameni in fiecare an, astfel ca ambele scopuri sunt pe deplin indreptatite.

"Sa nu uitam ca nu poarta totdeauna manusi atunci cand se intalneste cu oamenii, astfel ca depinde de felul in care este imbracata, unde se afla si ce face", spune Harrold.

Bijuteriile coroanei

Diademele sunt rezervate pentru femeile maritate sau pentru membri ai casei regale si sunt purtate traditional la evenimente oficial, mai ales atunci cand se poarta rochii de seara.

"Vechea regula este ca palariile nu se poarta niciodata inauntru dupa ora 18, pentru ca atunci doamnele se schimba in rochii de seara, iar diademele si bijuteriile familiei ies la iveala. Diamantele stralucitoare si diademele nu sunt purtate in timpul zilei si doar femeile maritate poarta diademe", spune Mather.

"Pentru femeile casatorite, era un semn de statut si arata ca sunt luate si ca nu cauta un sot. Pentru domni, era un semn clar sa nu faca avansuri doamnei in cauza", explica si Harrold.

Stilul militar

In ce priveste stitlul militar, aici trebuie mentionati printii William si Harry, care au servit amandoi in fortele armate si au fost fotografiati purtand uniforme militare. Membrii familiei regale deseori poarta uniformele cand isi reprezinta regimentele la ocazii militare.

Printul William a servit in fortele aeriene regale (RAF) si are titlul de colonel al Garzilor Irlandeze, care au o uniforma rosie. A ales sa-si reprezinte regimentul purtandu-i culorile la nunta din 2011 cu Kate.

Tinutele casual

Cei doi trebuie sa respecte un cod vestimentar casual, atunci cand sunt vazuti in public - rochie sau pantaloni si jacheta pentru Kate si camasa sau pulover pentru William. Rareori, cei doi poarta si blugi, dar "multe locuri nu permit purtarea de blugi, care sunt vazuti ca fiind foarte casual", spune Mather. De exemplu, acestia pot fi purtati daca ducesa iese sa-si plimbe cainii.

De ce printul George poarta mereu pantaloni scurti

In cele din urma, printul George este vazut aproape mereu purtand pantaloni scurti si, asemenea tatalui sau, camasa sau pulover. Deci nu tricou si nu pantaloni. Expertii sustin ca acest lucru se datoreaza faptului ca in traditia regala trebuie ca si tinerii printi si printese sa fie imbracati formal atunci cand se afla in public.

Harrold spune ca traditia dateaza de aproximativ jumatate de mileniu, din secolul XVI, tinerii baieti purtand robe sau rochii chiar si pana la 8 ani. Din fericire, la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, au inceput sa fie purtati pantalonii scurti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cod vestimentar familia regala britanica, #haine regina Elisabeta, #haine Kate William, #haine print George , #Printul William