Mesaj de pe front pentru ucraineanca Svitolina înaintea semifinalei de la Wimbledon

Joi, 13 Iulie 2023, ora 14:44
2244 citiri
Mesaj de pe front pentru ucraineanca Svitolina înaintea semifinalei de la Wimbledon
Elina Svitolina e cea mai cunoscută jucătoare de tenis din Ucraina FOTO facebook

Parcursul incredibil al Elinei Svitolina la Wimbledon pare să readucă bucuria într-o ţară care are nevoie disperată de ea. Compatriotul ei ucrainean şi fost jucător Serghei Stahovski, implicat în războiul împotriva Rusiei, vorbeşte despre rolul actualului număr 76 mondial, chiar dacă trebuie să se întoarcă pe front lunea viitoare

"Sper că va fi o zi de luni fericită, după o sâmbătă fericită, dacă Elina va câştiga titlul", a declarat el pentru The Telegraph în drum spre Mariupol.

"Nu există o singură persoană în Ucraina care să nu-i urmărească povestea", adaugă el.

Beneficiară a unui wild-card, fosta nr. 3 mondial, care a coborât în clasament după naşterea fiicei sale, va juca vineri semifinala împotriva Marketei Vondrousova (nr. 42), la două zile după ce a eliminat-o pe Iga Swiatek, nr. 1 mondial.

"Aş spune că ceva s-a schimbat în interiorul Elinei", continuă Stahovski, la zece ani după ce a obţinut cea mai mare victorie a carierei sale, în turul 2 la Wimbledon, în faţa lui Roger Federer. "Ea a înţeles că are de jucat un rol mult mai important decât cel de simplă jucătoare de tenis. Ea aduce bucurie acolo unde există durere, aduce speranţă acolo unde există disperare . Ea face o mulţime de lucruri de care ucrainenii au nevoie în acest moment", a mai spus el.

Cei doi compatrioţi sunt, de asemenea, prieteni de peste zece ani şi lucrează la organizarea unui turneu de juniori, în ideea de a reintroduce acest sport în oraşele devastate, prin intermediul turneului de tenis Svitolina & Stahovski. "Este dificil să găseşti locuri de joc", deplânge jucătorul de 37 de ani. "La Kiev, armata rusă a distrus complet patru cluburi de tenis. Pagubele se ridică la câteva milioane de dolari, iar acesta este doar un singur oraş. În toată ţara mea, am văzut sute de instalaţii sportive avariate: săli de sport, terenuri de baschet, stadioane, şcoli".

Fostul nr. 31 mondial îşi aminteşte, de asemenea, "povestea fetiţei care a asistat întâmplător la meciul Elinei (împotriva belarusei Victoria Azarenka)"."Elina a donat bilete, dar tatăl fetei a fost pe front, în timp ce ea a venit la Londra ca refugiată", îşi aminteşte el. "Acest lucru arată în ce măsură totul este legat: există oameni care asistă la Wimbledon în timp ce membri ai familiei lor îşi riscă viaţa pe front".

Semifinala Elinei Svitolina cu Marketa Vondrousova are loc astăzi, de la ora 15.30.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Elina Svitolina, #mesaj, #front, #Ucraina, #wimbledon , #stiri tenis