”Incident grav” cu elicopterul la inaugurarea unui club ”de fițe” din Mamaia. Gestul făcut de un pasager, care a destabilizat aparatul VIDEO

Autor: N.G.
Marti, 07 Iunie 2022, ora 03:40
16290 citiri
”Incident grav” cu elicopterul la inaugurarea unui club ”de fițe” din Mamaia. Gestul făcut de un pasager, care a destabilizat aparatul VIDEO
Momentul incidentului de la Mamaia. Foto: raport AIAS

Un zbor cu elicopterul pentru transportul unor invitați la inaugurarea clubului Nuba din Mamaia putea să se transforme într-o tragedie. Incidentul a avut loc în 28 aprilie 2018, în parcarea clubului, fiind cercetat de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației (AIAS). Recent, a fost publicat raportul final a ceea ce specialiștii numesc a fi un ”incident grav”.

Potrivit documentului, în ziua respectivă a avut loc un transport de persoane cu elicopterul pentru filmarea unui spot publicitar. Elicopterul a plecat din Platforma Utilitară Băneasă, de lângă București. În elicopter se aflau invitați care urmau să participe la inaugurarea clubului ”de fițe”. Printre aceștia era și cântăreţul grec Antonis Remos care a susţinut un recital în programul festiv.

După briefingul privind regulile de siguranță ce trebuie respectate pe timpul zborului cu elicopterul, pilotul a îmbarcat patru pasageri, trei pe locurile aflate în spatele posturilor de pilotaj și 1 pe scaunul postului de pilotaj stânga și a decolat către destinația finală, respectiv Mamaia Nord - parcarea clubului Nuba.

După un zbor de 1 oră și 15 minute elicopterul a ajuns în zona locației de destinație, unde pilotul a executat inițial, la o înălțime de 50 m aproximativ, un survol al locului de aterizare pentru recunoaștere și pentru a se asigura că acesta a fost securizat în prealabil de către o persoană desemnată special pentru această acțiune. Constatând că sunt îndeplinite condițiile de siguranță, pilotul a continuat zborul, intrând într-un „tur de pistă” pentru a executa manevrele necesare executării aterizării.

În partea finală a apropierii pentru aterizare, elicopterul a survolat la o înălțime relativ mică șoseaua aflată în vestul locului de aterizare. Pe șosea se afla o autoutilitară din care se descărcau panouri din carton presat. Din cauza efectului de sol, în momentul în care elicopterul a survolat autoutilitara, două panouri din carton presat au fost antrenate de curentul de aer generat de rotorul portant, acestea trecând la mică distanță față de câteva persoane aflate în apropiere. În urma acestui incident nici o persoană nu a fost rănită și nu s-au înregistrat pagube materiale.

Un pasager a destabilizat elicopterul

Pilotul a continuat apropierea, aterizând în siguranță în perimetrul parcării clubului. După aterizare pilotul nu a oprit motorul. Persoana autorizată pentru a securiza locul aterizării, s-a apropiat de elicopter pentru a ajuta pasagerii să-și desfacă centurile de siguranță și să debarce din elicopter.

Momentul în care elicopterul se apropie de club. Foto: raport AIAS

Pasagerul aflat în stânga pilotului, în momentul în care a vrut să coboare din elicopter, a împins manșa pentru a se ridica din scaun, iar în momentul când a vrut să părăsească elicopterul s-a agățat de comanda de pas general, destabilizând elicopterul, acesta înălțându-se cca. 10-15 cm de la sol. Pilotul, care era cu mâinile pe comenzi, a reacționat prompt, readucând elicopterul pe sol. Parcarea era plină de oameni care aşteptau să intre în club, iar lângă elicopter venise un bărbat din partea gazdelor să întâmpine oaspeţii.

Contactul cu solul a fost dur, rezultând deformarea patinei trenului de aterizare dreapta. Debarcarea celorlalți pasageri s-a desfășurat normal, în siguranță. În urma incidentului nicio persoană nu a fost rănită.

Maneta trasă din greșeală de pasager. Foto: raport AIAS

”Deși pilotul se afla cu mâinile pe comenzi, acesta a fost surprins de evoluția elicopterului în momentul în care pasagerul a acționat involuntar comanda de pas general, fapt care a determinat o reacție rapidă pentru recăpătarea controlului elicopterului având ca rezultat o aterizare imediată și dură, în urma căreia patina din dreapta a trenului de aterizare a fost deformată. Debarcarea pasagerilor ar fi trebuit efectuată după oprirea motorului și a rotorului portant, pentru a elimina orice posibil efect cauzat de o acționare accidentală a comenzilor de zbor de către pasagerul aflat pe scaunul postului de pilotaj stânga”, se precizează în raportul final de investigație al incidentului.

Cauzele identificate de specialiști au fost două: comenzile de zbor aferente scaunului de pilotaj din stânga, nu au fost demontate și motorul nu a fost oprit pe perioada debarcării pasagerilor.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
Momentul în care două elicoptere se ciocnesc în aer. Toţi cei 10 membri ai echipajelor aflate la bord au murit VIDEO
Momentul în care două elicoptere se ciocnesc în aer. Toţi cei 10 membri ai echipajelor aflate la bord au murit VIDEO
Două elicoptere ale marinei malaeziene s-au ciocnit marţi, 23 aprilie, în aer în timpul unei repetiţii pentru o paradă navală. Toţi cei 10 membri ai echipajelor aflate la bord şi-au...
#elicopter, #incident, #Mamaia, #nuba, #club, #inaugurare, #investigatie , #investigatii