Misterul elicopterului doborât cu mitraliera în timpul Revoluției din 1989. Doi oameni-cheie pentru sistem au murit carbonizați

Autor: N.G.
Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 21:30
15995 citiri
Misterul elicopterului doborât cu mitraliera în timpul Revoluției din 1989. Doi oameni-cheie pentru sistem au murit carbonizați
Generalul Constantin Nuță, membri ai echipajului și militari din Alba Iulia. Foto Arhivă

Doborârea unui elicopter în care se aflau cinci persoane, la Alba Iulia, este și astăzi unul dintre momentele neelucidate pe deplin ale Revoluției din urmă cu 32 de ani.

Două dintre persoanele aflate în elicopter erau generalii Constantin Nuţă şi Velicu Mihalea, comandantul Inspectoratului General al Miliţiei, respectiv adjunctul acestuia. Generalii erau însoţiţi de locotenent-colonelulul Nicolae Tudor, pilotul elicopterului, căpitanul Victor Matica şi maistrul militar Nicolae Galaftion. Toţi cinci au murit carbonizaţi în explozia elicopterului la nord de orașul Alba Iulia

Cei trei însoţitori au avut misiunea de a-i transporta pe cei doi generali la Sibiu, de la Deva unde au fost prinşi şi arestaţi într-un tren ce venea de la Timişoara. Nuță și Mihalea au fost doi dintre cei care au orchestrat ”baia de sânge” care a avut loc la Timișoara, după 16 decembrie 1989.

Incidentul este descris cu amănunte în cartea „Revoltă în labirint“, publicată de Mihai Babiţchi, lider al mişcării revoluţionare din Alba Iulia. „Pe la orele 20.00 în seara zilei de 23 decembrie, comandantul garnizoanei mi-a raportat că depozitul de armament de la marginea oraşului este atacat din aer şi din patru puncte terestre. Nu eram foarte îngrijorat deoarece fusesem informat că depozitul era gol. Un curier a infirmat, ulterior, orice atac. Totuşi un elicopter se prăbuşise lângă depozit deşi, am fost asigurat, apărătorii nu trăseseră niciun foc“, afirmă Mihai Babiţchi.

Coada de foc de după deal

Revoluţionarul susţine că la vremea respectivă s-a acreditat şi idea că, zburând la joasă înălţime pentru a nu fi detectat de radare, aeronava s-a încurcat în aracii de beton ai viţei de vie din zonă şi a explodat, variantă susţinută, potrivit acestuia, şi de şeful Parchetului Militar Cluj, colonelul Tit Liviu Domşa.

„De după deal s-a ivit o coadă de foc după care a urmat o explozie foarte puternică. Explodaseră probabil o parte din rachetele din dotarea aparatului. Imediat s-au auzit răpăituri de armă dar nu era decât muniţia care exploda. Aproape simultan din incendiul uriaş au ţâşnit cinci proiectile nedirijate. Se declanșaseră din cauza căldurii“, a declarat căpitanul Silviu Baraştean, comandantul depozitului la data respectivă. Aceste zgomote au făcut, probabil, ca unii martori să aibă impresia că depozitul era atacat.

Prezenţa elicopterului în zona depozitului de armament şi a bazinului de apă potabilă al oraşului Alba Iulia a fost confirmată şi de alţi martori. Paznicul bazinului, Gheorghe Muntean, a confirmat că elicopterul zbura foarte jos şi fără lumini şi a spus că a tras două focuri de avertizare ca să anunţe soldaţii din apropiere. „Pe măsură ce ancheta avansa concluziile au devenit tot mai dificile. Comisia parlamentară condusă de Sergiu Nicolăescu, care a anchetat evenimentul, a acreditat idea că aeronava a fost lovită de rafale care au ciuruit rezervorul de benzină“, afirmă Mihai Babiţchi.

Revoluţionarul este, însă, convins că elicopterul a fost doborât de soldaţii care păzeau depozitul de armament. „Din mărturisirile culese rezultă că cel care a doborât elicopterul a fost soldatul de la postul doi al depozitului militar. Deşi el nu reucunoştea acest lucru. Primise, ca toţi ceilalţi ordinul de a trage fără somaţie în tot ce se apropia la cincizeci de metri de depozit, dar, probabil, aflând de de importanţa prizonierilor morţi a considerat că e mai bines să nege cu înverşunare“, mai spune revoluţionarul. Declaraţia soldatului era susţinută şi de comandantul unităţii, astfel încât ancheta oficială nu a luat în considerare această variantă.

Dosar închis cu ”autor necunoscut”

În 1995 dosarul a fost închis pe motiv de „autor necunoscut“. A fost redeschis în 2007, după ce e parcursul cercetărilor efectuate într-un alt dosar al Revoluţiei procurorii au ajuns la concluzia că doborârea elicopterului IAR 330, în care se aflau cei doi generali de Miliţie, s-ar putea datora acţiunii sau inacţiunii unor generali aflaţi la conducerea MApN şi a Comandamentului Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene. Expertizele tehnice, efectuate încă din 1994, atestă că elicopterul în care au murit cele cinci persoane a fost doborât de rafalele unei arme de calibrul 7,62. Astfel, ipoteza că aparatul de zbor s-ar fi prăbuşit din cauza unui accident sau a unei erori de pilotaj a fost înlăturată.

Un alt revoluţionar, Oliviu Gaşpar, care avea 26 de ani la Revoluţie, spune că elicopterul ar fi fost doborât cu un aruncător de grenade (AG) pentru că se dorea să fie lichidaţi generalii Nuţă şi Mihalea.

Cea mai vehiculată variantă privind accidentul aviatic este aceea că s-ar fi dorit lichidarea generalilor Nuţă şi Mihalea deoarece aceştia erau considerate persoane extrem de importante pentru sistem, adevărate „eminenţe cenuşii” ale Ministerului de Interne şi cu siguranţă aveau o mulţime de informaţii pe care le-ar fi putut dezvălui dacă erau anchetaţi.

Elicopterul ar fi trebuit să urmeze, de la Deva, cursul râului Mureș și apoi să se îndrepte spre Sibiu. Pilotul ar fi primit, însă, ordin să vireze spre nord exact în zona în care se afla depozitul de armament din Alba Iulia. Anterior, soldații de aici ar fi fost atenționați că urmează să fie atacați din aer. La apariția elicopterului, aceștia au deschis focul și aparatul lovit de gloanțe s-a prăbușit. Cei doi prizonieri, Constantin Nuţă şi Velicu Mihalea, au fost găsiți carbonizați cu mâinile legate de scaunele aparatului de zbor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nouă membri ai aceleiași familii, uciși la Rafah în urma unui atac israelian
Nouă membri ai aceleiași familii, uciși la Rafah în urma unui atac israelian
Tragedie, vineri seara, 19 aprilie, la Rafah, în sudul îndepărtat al Fâşiei Gaza. Nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, au fost ucise în urma unui atac...
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
#elicopter, #doborat, #revolutie, #1989, #alba iulia, #generali, #Militie, #mister, #morti , #Revolutie
Comentarii
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Mister este unde se plimba intre magistrati disarul revo;utiei de