De ce testele școlare nu trebuie date neanunțate. "Cresc anxietatea și scad performanța școlară"

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 05:44
2978 citiri
De ce testele școlare nu trebuie date neanunțate. "Cresc anxietatea și scad performanța școlară"
În școlile germane, testele se dau numai cu anunțare prealabilă FOTO: Hepta.com

Un studiu nou de pedagogie școlară s-a concentrat pe răspunsul la întrebarea simplă: "cum afectează emoțiile și notele elevilor evaluările anunțate versus cele neanunțate”.

Cercetătorii universității din Viena au ajuns la concluzia că practica de a nu anunța testele școlare crește anxietatea elevilor, le reduce plăcerea de a învăța și, astfel, le scade performanța.

În schimb, anunțarea în prealabil a testelor are efecte emoționale pozitive și poate îmbunătăți performanța.

În școlile germane, testele sunt anunțate

"În Germania, majoritatea regiunilor au acum lege clară pentru toate tipurile de școli: testele scrise, de orice fel, trebuie anunțate.

Rezultatele noastre arată clar că acesta este un progres care nu trebuie subestimat”, a spus profesorul Ludwig Haag, expert în pedagogie școlară. Cu toate acestea, în practica școlară, au fost invocate motive în favoarea evaluărilor neanunțate.

În special, se argumentează că ar fi promovate atenția constantă în clasă și progresul continuu al învățării, dacă elevilor li s-ar da oricând teste și note pe baza acestora.

De ce testele neanunțate duc la anxietate

La studiu au participat 414 elevi. Au fost colectate date legate de emoții și corelate cu performanța la evaluări anunțate și neanunțate, timp de un an școlar.

Accentul a fost pus pe anxietatea și plăcerea care au apărut în legătură cu aceste teste. În perioada premergătoare și în timpul testelor anunțate, elevii au simțit mult mai multă plăcere și mai puțină anxietate.

Mai mult, bucuria și anxietatea au fost în mod clar legate de scorurile și notele la teste: cu cât învățarea a fost însoțită de mai puțină anxietate și cu cât elevii au experimentat mai multă bucurie în timp ce învățau, cu atât au reușit să obțină note mai bune. Autorii susțin că ar trebui să li se acorde o atenție sporită acestor rezultate și să fie utilizate în educație și pedagogie.

Testele neanunțate promovează învățarea continuă

"Profesorii din școli se confruntă adesea cu o alegere între diferite obiective: în timp ce testele neanunțate par să promoveze învățarea continuă, testele anunțate întăresc echilibrul emoțional și plăcerea intrinsecă a învățării”, spune profesorul Ludwig Haag.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Cei doi elevi care au bătut pe stradă un coleg de la acelaşi liceu, acesta fiind transportat la spital, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, se precizează într-un comunicat de presă...
#elevi, #teste, #fara, #anuntare, #crestere, #anxietate , #elevi