Județul unde au fost înființate clase suplimentare pentru copiii românilor întorși din străinătate

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 13:23
3405 citiri
Județul unde au fost înființate clase suplimentare pentru copiii românilor întorși din străinătate
Clase suplimentre pentru elevii români care se reîntorc în România FOTO: Unsplash.com

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a aprobat înfiinţarea a două clase suplimentare pentru anul şcolar viitor, una de nivel primar şi alta de gimnaziu, de tip "A doua şansă", în cadrul unei instituţii de învăţământ din mediul rural.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că programe precum "Masa caldă" sau măsurile din Programuli Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) au determinat anumite familii să se întoarcă din străinătate şi să îşi înscrie copiii la cursuri.

Potrivit IŞJ Buzău, şase şcoli din judeţ ce însumează aproximativ 2.800 de elevi au fost incluse în programul "Masa caldă". Ca urmare a măsurilor din cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) şi a celorlalte măsuri de susţinere socială, conducerea Şcolii gimnaziale Vipereşti a solicitat în planul de şcolarizare următor suplimentarea claselor cu una de nivel primar şi alta de nivel gimnazial de tip "A doua şansă", pe fondul numărului mare de familii care s-au întors din străinătate şi al solicitărilor de înscriere a copiilor la cursuri.

"Programele de tip PNRAS, de reducere a abandonului şcolar, au avut un succes deosebit la şcolile din judeţul Buzău, în special cele din mediul rural. Acest program a facilitat frecventarea cursurilor de către copiii care se aflau în risc de abandon şcolar sau chiar în abandon. În sensul acesta, în anul şcolar următor am aprobat o clasă 'A doua şansă' de învăţământ primar şi una de gimnaziu la Şcoala Vipereşti, pentru că au fost familii care s-au întors din străinătate, copii care au depăşit vârsta de şcolarizare cu peste 3 ani în mod firesc la învăţământul de masă şi atunci am aprobat acest tip de clasă pentru regiunea de nord a judeţului. Dacă pentru o clasă pregătitoare sunt înscrişi copii de 6-7 ani, până la 8 ani, aici depăşesc limita cu 3 ani, sunt copii de 10, 11 ani care nu au frecventat învăţământul primar deloc şi acum aceşti copii, pe bază de module, pot să facă acest tip de învăţământ", a declarat pentru AGERPRES inspectorul general al IŞJ Buzău, Daniela Palcău.

Solicitările părinţilor de a-şi înscrie copiii la şcoală sunt determinate şi de programele pe care cadrele didactice le desfăşoară la clasă, inclusiv activităţi extracurriculare.

"Copiii au avut parte de activităţi extracurriculare, au beneficiat de o masă caldă, cum este cazul şcolii din localitatea Vipereşti sau de un pachet alimentar. Programul se desfăşoară foarte bine, copiii stau ceva mai mult la şcoală, pentru că pe lângă orarul obişnuit sunt incluşi şi în alte activităţi. PNRAS la nivelul judeţului Buzău se desfăşoară cu rezultate foarte bune", a mai precizat Daniela Palcău.

David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#elevi, #romani diaspora, #clase, #scoala , #stiri invatamant