”Mă gândeam dacă sunt gay sau nu”. Teroarea prin care au trecut elevii unei școli din România, abuzați sexual ani la rând de profesorul de istorie

Marti, 16 Ianuarie 2024, ora 03:25
24011 citiri
”Mă gândeam dacă sunt gay sau nu”. Teroarea prin care au trecut elevii unei școli din România, abuzați sexual ani la rând de profesorul de istorie
Mai mulți elevi au fost abuzați sexual de profesorul de istorie FOTO Pixabay

Un profesor de istorie dintr-o școală comunală din județul Sălaj a fost trimis în judecată, în stare de libertate, sub acuzațiile de viol și agresiune sexuală, victime fiind elevii săi, fete și băieți deopotrivă.

Rechizitoriul conține detalii absolut șocante despre abuzurile sexuale suferite de acești copii, cei mai mulți elevi în primii ani de gimnaziu, terorizați constant de profesor.

De teamă și de rușine, copiii au suportat în tăcere toate abuzurile și umilințele la care au fost supuși în toaleta școlii, în laboratorul de istorie, în căminul cultural sau prin cârciuma din sat.

Ca să scape de coșmar, unii au abandonat școala, alții s-au refugiat în alcool și droguri, și chiar și-au pus întrebări dacă nu cumva au altă orientare sexuală, mărturisind totodată că au avut inclusiv gânduri de răzbunare violentă sau idei suicidare.

Abia în 2020, la ani distanță de la săvârșirea faptelor, una dintre fetele abuzate a decis să facă plângere, iar odată cu ea alții au acceptat să depună mărturie în fața anchetatorilor.

Un alt băiat a ales să-și rezolve problema de unul singur, așa cum a crezut de cuviință.

Adult fiind, a mers la școală să-l reîntâlnească pe profesorul care i-a distrus adolescența. A răsuflat ușurat când a realizat că poate să dea ochii cu monstrul fără să-i mai fie teamă.

”Nu există risc de declarații false”

Un expert psiholog a stat de vorbă cu victimele și a analizat fiecare dintre mărturiile acestora, concluziile fiind clare: nu există risc de declarații false, ba din contră sunt sincere și coerente. În plus, psihologul a constatat semnalmentele unor abuzuri sexuale.

Declarațiile acestor tineri despre coșmarul trăit în timpul școlii gimnaziale sunt fără precedent în România.

Profesorul de istorie își urmărea elevii în toaleta școlii, îi punea să se dezbrace de la brâu în jos și făcea glume despre dimensiunea penisului.

Avea favoriții lui pe care îi oprea în clasă la finalul orelor, le cerea să se dezbrace, îi pipăia, îi mângâia, îi săruta și le vorbea despre aventurile lui sexuale sau le cerea copiilor să discute despre eventualele relații intime pe care le-ar fi avut, deși erau doar niște puști de 10-12 ani.

Îi întreba dacă ”Și-o măsoară”

”După ce a venit dascălul, au intrat toți 3 în sala de curs, iar profesorul a închis ușa de la clasă (nu cu cheia) și le-a spus să se dezbrace (aceștia știau că în pielea goală trebuie să o facă) de la brâu în jos și le povestea despre masturbare și alte discuții cu tentă sexuală, respectiv dacă s-au masturbat, când au făcut-o ultima dată și când au avut vreo relație cu vreo femeie (….) aflându-se într-o clasă, fără să mai reţină cu exactitate în ce clasă, dascălul îi tot întreba: ”de ce au râs la ora lui?”, ”cum sunt?”, ”dacă se îngrijesc?”,,, ”dacă le-a crescut p**a?”, ”dacă și-o măsoară?”, le-a solicitat ”scoateți-o afară să o văd” – moment în care aceștia au refuzat, tot cu această ocazie îi întreba dacă au făcut sex cu vreo fată”, se arată în rechizitoriu și este doar o foarte mică parte a mărturiilor depuse de victime.

,”Am simțit că furia asta din interior într-o zi putea să mă omoare, mă putea determina să fac un lucru rău, să îmi iau viața, fiindcă am avut o ură mare în mine și acum așa mă simt de bine”

Eleva care a deschis cutia Pandorei

Nu doar băieții au fost victima profesorului de istorie din Sălaj. O elevă, cea care a și decis să facă totul public depunând plângere la parchet, a descris că a fost abuzată sexual de profesor de cel puțin 15 ori. Era urmărită, păzită și, de câte ori se ivea ocazia, încuiată în laboratorul de istorie unde era sărutată, pipăită, mângâiată și dezbrăcată. Tot acest coșmar a durat din clasa a VI-a până în clasa a IX-a inclusiv, iar în ultimii ani au existat inclusiv raporturi sexuale orale, a fost mărturia fetei.

”Acuzaţiile sunt dovedite, potrivit parchetului, prin declaraţiile persoanei vătămate care arată că a întreţinut relaţii sexuale orale de foarte multe ori, de cel puţin 10 ori, cu inculpatul în patru încăperi din incinta şcolii gimnaziale unde învăţa”, se arată în rechizitoriu.

”Am simțit că furia asta din interior într-o zi putea să mă omoare, mă putea determina să fac un lucru rău, să îmi iau viața, fiindcă am avut o ură mare în mine și acum așa mă simt de bine” au fost explicațiile date la momentul depunerii plângerii penale de victimă.

De ce au păstrat tăcerea atâta timp

Anchetatorii au vrut să afle de ce acești copii au păstrat tăcerea și abia la ani distanță (faptele s-au întâmplat în perioada 2011- 2015) au decis să reclame.

Psihologul a explicat că, mai ales în cazul băieților abuzați de o persoană de același sex, apare frica și rușinea ca nu cumva să fie considerați homosexuali.

”Poveștile tăcerii, prin încercarea de suprimare a gândurilor cu privire la ceea ce s-a întâmplat, în cazul victimelor de sex masculin având abuzatori de același sex, au la bază frica, rușinea și responsabilitatea cu privire la experiențele sexuale abuzive, teama că vor fi etichetați a fi homosexuali. Rușinea legată de implicarea proprie este cu atât mai probabilă cu cât experiențele sexuale sunt de natură homosexuală. De asemenea, victima poate decide să tacă deoarece consideră că a fost aleasă de către agresor pe baza trăsăturilor legate de homosexualitate pe care victima le-ar fi afișat”, se arată în raport.

Cât au trăit coșmarul în timpul școlii, copiii au ales alcoolul, drogurile sau abandonul școlar ca să uite. Aproape toți proveneau din familii destrămate, fără posibilități materiale, iar unii erau repetenți cu risc real să fie exmatriculați. Profesorul știa cum să-i facă să tacă. Le promitea că îi ajută să termine școala, le punea note mari la teste deși copiii nu scriau mai nimic pe hârtie.

”Expertul psiholog a stabilit că ne aflăm în situația în care abuzurile au condus la căutarea alcoolului, drogurilor ca și mijloc de distragere și au contribuit la apariția tulburărilor de comportament și prefigurarea unui stil de personalitate antisocial”, se arată în raportul psihologului.

,”Mă gândeam la moarte, că nu am chef de viață, că în alcool găsesc toată puterea. Găseam în alcool evitare.”

”...m-o stricat gândirea, mă gândeam dacă sunt gay sau nu. Această experiență sexuală a fost cu un bărbat. El cum de a avut puterea să facă chestia asta?”

”Mă întorceam acasă, îmi aminteam de ceea ce s-a întâmplat și moarte simțeam! Voiam să mor pentru că nu puteam să îi zic nu, nu puteam să îi zic gata, nu puteam zice du-te, lasă-mă, nu îi puteam zice nimic, stăteam ca mortul și el făcea ce voia, nu mă înțeleg pe mine. Eu eram așa de constrâns, eu eram obligat să stau ca mortul”, sunt mărturiile unor tineri abuzați în adolescență de profesorul pervers.

Profesorul a fost deferit justiției de procurorul de caz, doar că judecătorul din cadrul Judecătoriei Șimleul Silvaniei a considerat că rechizitoriul este incomplet.

Este neclar deocamdată ce se va întâmpla cu acest dosar. A fost retrimis la parchet pentru completarea datelor solicitate de instanță încă din 22 decembrie 2023.

David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
O femeie din Constanța și-a violat fiica minoră timp de 4 ani. La abuz participa și partenerul ei
O femeie din Constanța și-a violat fiica minoră timp de 4 ani. La abuz participa și partenerul ei
O femeie de 31 de ani din judeţul Constanţa este cercetată, după ce a întreţinut relaţii sexuale cu fiica sa de 13 ani, împotriva voinţei sale, iar aceste fapte au avut loc în ultimii...
#elevi scoala, #profesor, #abuz sexual, #viol, #scoala, #Simleul Silvaniei Iris , #stiri invatamant