Îndemnul controversat al unei românce pentru părinți: "Spuneți-le că băieții și fetele nu-și făceau programări la salon"

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 22:28
18040 citiri
Îndemnul controversat al unei românce pentru părinți: "Spuneți-le că băieții și fetele nu-și făceau programări la salon"
Elevi la practică agricolă FOTO Facebook/ Viața la țară

Mulți adulți se plâng de "generațiile din ziua de azi", referindu-se la vestimentație, atitudine, comportament, preocupări, dar și la folosirea excesivă a telefoanelor mobile pe care le folosesc pentru a sta pe YouTube sau TikTok.

O româncă a făcut o comparație între generații, amintindu-și cum începea anul școlar cu zeci de ani în urmă, într-o postare pe Facebook.

"Oare ar putea crede copiii zilelor de azi că începutul școlii era cândva două, trei săptămâni de practică agricolă? Sau poate o lună ori două! Spuneți-le astăzi copiilor și nepoților voștri că principala grijă era să ai un trening și o pereche de teniși.

Tot tineretul studios se dedica agriculturii și era chiar fain! Simțeai că ești oarecum de folos. Că era culesul strugurilor, a porumbului, a merelor, a perelor, a prunelor, cartofilor, verzei, ... peste tot era nevoie de elanul tineresc pentru a aduna roadele câmpului măreței noastre țări.

Spuneți-le că înainte de începerea anului școlar, băieții și fetele nu - și făceau programări la salon, nu își ceruiau mașinile, nu își pregăteau hainele de "fițe ", nu telefoane, nu tablete, ci elan și voioșie că mergeau în practică, unde râdeau, erau veseli și se distrau dar și lucrau.

Spuneți-le!

Zic unii că așa s-a construit o țară!

Nu a căzut din cer nimic! Dar, acum e uitare... Nu mai încap mașinile în fața școlilor, că, de, doar nu o să meargă copiii pe jos la școală. Astea sunt timpurile. Spor copii la învățat!", a scris aceasta pe grupul Viața la țară.

"Du-te în comunism dacă nu-ți convine regimul în democrație"

Postarea care a strâns 1.600 de aprecieri și sute de comentarii a provocat o controversă. Unii îi susțin ideea, iar alții resping nostalgiile pentru perioada comunistă.

"Doamne ce frumos era și ce bucuroși eram, mâncam toți dintr-o pîine și eram fericiți."

"Da, am fost în practică agricolă la cules de prune, mere, struguri, porumb. Practica era obligatorie, dar ne-am descurcat."

"Du-te în comunism dacă nu-ți convine regimul în democrație, să trăiești la cartelă, să stai în întuneric și în frig și să faci ciocul mic, că dacă chirai te jumulește de pene, securitatea lui tataia cheauchecu, hai drum bun în Coreea lui Chim cel bun."

"Ăștia din prezent, care vor numai huzur, mașini de mii de euro, fără muncă cinstită desigur, părinții lor excesiv de permisivi nici nu vor să audă de reguli impuse, ei s-au născut în altă eră, nu suportă ca odraslele lor să depună nici cel mai mic efort, doar la sala de forță și în cluburi, să poată duce ușor paharul la gură."

"Ne învățau gospodari și disciplinați"

"Megi în Coreea de Nord dacă ai nostalgii despre perioada aceea. Dar să nu ceri să vii înapoi!"

"Nu le-ar strica puțină practică la elevii din ziua de azi."

"Ne învățau gospadari și disciplinați, nu ca acum, vagabonțeală."

"Era și muncă, dar și un fel de socializare cu învățare. Am făcut-o și ca elevă și studentă dar și profesor. Am invățat multe și mai cu seamă că nimic nu se mănâncă fără muncă!"

"Exploatarea copiilor de organele de partid și stat."

"Muncă de sclavi, asta se numește construcția măreției? Sunt de acord că în anumite puncte erau necesare aceste practici, însă trebuia să le facă liceele de profil. Eu am apucat în anii 80 să culeg mazăre, să muncesc pe câmp, cică eram în practică, ce practică să facă un elev de mate fizică? Aberații nord coreene."

"Ce le povestim noi este pentru ei de domeniul SF, acum au alte preocupări, fast-food, droguri, țigări, rețele de socializare, amoruri neîmplinite, noi nu aveam timp de sinucideri, noi nu aveam calculatoare, calculatorul era în bibilica fiecăruia, acum fără calculator nici tabla înmulțirii nu o știu, alte vremuri."

"Pe bune? Transportați ca vitele în autobuze. Puși să culeagă rânduri kilometrice, că sclavii. Unii cazați în dormitoare insalubre și hrăniți cu lături.

Le-am trăit ca elev, soldat și student.

Timpuri fericite? Poate doar pentru masochiști. O țară nu se construiește prin constrângeri.

Nu muncile "patriotice" au construit țara, ci lipsa de educație o deteriorează.

No, luați de folosiți acum "practică" agricolă, industrială sau ce s-au mai făcut, prin grija partidului unic.

Să vă țină de cald, de foame și de sănătate.

Căci cele ce sunt acum, din "practicile agricole" trecute vin. Educația lipsă prin prezența pe câmp. Să le fie de bine celor ce încă se cred "practic agricol" educați, dacă-i ajută nostalgia amintirilor din timpuri utopice."

"Foarte adevărat, au fost vremuri frumoase. Acum vai de tineretul nostru, că unii nu știu cum arată o vacă ori un porc viu. Nici ce e aia sapă ori greblă, de muncit ce să mai zic."

Ce mașini conduc mogulii tehnologiei și internetului: De la autoturisme strălucitoare la berline mai modeste
Ce mașini conduc mogulii tehnologiei și internetului: De la autoturisme strălucitoare la berline mai modeste
Mogulii tehnologiei cei mai de succes au multe lucruri în comun, dar gustul pentru mașini nu este unul dintre ele. Unii, precum guru-ul în AI Sam Altman, au colecții luxoase de McLarens și...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#elevi scoala, #saloane frumusete, #masini, #comparatie, #practica agricola, #generatie noua , #stiri invatamant