Zeci de elevi întârziați la prima oră, așteptați cu poarta închisă la un liceu din Bacău. Explicaţiile conducerii și reacţia Inspectoratului Şcolar

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 18:07
3698 citiri
Zeci de elevi întârziați la prima oră, așteptați cu poarta închisă la un liceu din Bacău. Explicaţiile conducerii și reacţia Inspectoratului Şcolar
Elevii au fost ținuți la poartă FOTO Facebook/ Lucian Bogdănel

Zeci de elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” din Bacău care au întârziat la prima oră de curs, săptămâna aceasta, au fost ţinuţi la poartă până la pauză, conducerea unităţii de învăţământ dispunând închiderea porţii la ora 8:00, oră la care s-a sunat de intrare.

După ce decizia a fost criticată, stârnind inclusiv o reacţie publică din partea prefectului judeţului Bacău, directoarea liceului a explicat că elevii ţinuţi la poartă întârzie în mod constant şi că aceştia au fost anunţaţi din timp despre măsura aplicată. Inspectoratul Şcolar Judeţean afirmă, la rândul său, că este vorba despre un regulament intern, iar conducerea şcolii a făcut dovada că acesta fusese adus la cunoştinţa tuturor elevilor.

Elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” care marţi, 23 ianuarie, au întârziat la cursuri, nu au fost lăsaţi să intre în şcoală, până la pauză, poarta de acces în curtea instituţiei de învăţământ fiind închisă. Decizia a stârnit inclusiv reacţia prefectului judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, care a catalogat măsura drept „profund neinspirată şi iraţională” şi a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean să facă verificări.

Directoarea Colegiului Naţional Pedagogic Bacău, Iuliana Botezatu, a explicat că măsura a fost luată în urma unor „incidente” şi are rolul de a reduce absenteismul, dar şi de a asigura siguranţa elevilor în şcoală. Aceasta precizează că pentru informarea elevilor şi a părinţilor „s-au luat toate măsurile necesare”.

„Diriginţii au comunicat părinţilor faptul că, începând de luni, 22 ianuarie 2024, poarta va fi închisă pe durata orelor de curs, iar în pauze, vor putea ieşi din incinta şcolii doar elevii care au 18 ani împliniţi, au cartea de identitate şi carnetul de elev. În data 19.01.2024, ora 13.00, a avut loc şedinţa Consiliului reprezentativ al elevilor, în cadrul căruia elevii reprezentanţi au fost informaţi cu privire la programul de acces în incinta şcolii. Aceştia au transmis informaţiile la nivelul fiecărui colectiv de elevi.

Reprezentanţii părinţilor în Consiliul de administraţie al colegiului au informat părinţii, încă o dată, prin intermediul preşedinţilor din fiecare clasă, asupra programului şi condiţiilor de acces în incinta şcolii. Au fost afişate anunţuri de informare privind închiderea porţilor în timpul orelor de curs, la toate intrările în clădirile şcolii şi la poartă, atât în exterior, cât şi în interior”, a transmis directoarea Colegiului Pedagogic din Bacău.

Ea a precizat că marţi, 23 ianuarie 2024, la poartă se aflau aproximativ 20 de elevi de liceu „cu domiciliul în oraşul Bacău, care întârzie în mod obişnuit, conform absenţelor consemnate în catalog”.

„La Colegiul Naţional Pedagogic sunt înscrişi 1.659 de elevi. Printre cei 20 de elevi întârziaţi nu au fost preşcolari, elevi din clasele primare şi gimnaziale şi nici navetişti sau elevi cu situaţii excepţionale. Subliniem faptul că în prima zi de aplicare a măsurilor, luni, 22 ianuarie 2024, NU au fost probleme sau incidente, dovadă că toţi elevii şi părinţii au fost informaţi şi au respectat regulamentul. Menţionăm faptul că procedura de acces în incinta unităţii de învăţământ nr. 5982 din 15.09.2023 a fost aprobată conform legii, încă de la începutul anului şcolar.

Aceasta, cât şi Regulamentul de organizare şi funcţionare (nr. 8367 din 11.12.2023, actualizat în urma modificărilor legislative) se află pe website-ul instituţiei şi au fost avizate în consiliul profesoral, aprobate în CA, au fost diseminate elevilor, care au semnat procese-verbale de luare la cunoştinţă şi au fost prezentate în cadrul şedinţelor cu părinţii, confirmate de procesele-verbale, încă din luna septembrie 2023. Programul de şcoală NU a fost modificat, orele începând dintotdeauna la ora 8.00 (excepţional la 7.00)”, mai transmite Iuliana Botezatu.

Contactaţi telefonic, oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău au declarat, joi, că situaţia a fost verificată, iar conducerea liceului a făcut dovada că regulile au fost aduse la cunoştinţa tuturor elevilor.

„Este un regulament intern pe care şi-l asumă managementul şcolii. Conducerea şcolii a făcut dovada că toţi elevii ştiau de el, motivul fiind reducerea absenteismului şi asigurarea siguranţei copiilor în şcoală”, a declarat purtătorul de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, Roxana Cerghici.

Șofer prins beat la volan și gonind cu 143 de kilometri pe oră pe DN2 - E85. Amenda uriașă primită de conducătorul auto
Șofer prins beat la volan și gonind cu 143 de kilometri pe oră pe DN2 - E85. Amenda uriașă primită de conducătorul auto
Un şofer sub influenţa băuturilor alcoolice a fost prins de poliţişti conducând cu viteza de 143 kilometri pe oră pe DN2 - E85, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#elevi liceu, #elevi intarziati, #colegiu, #bacau , #elevi