Cum au obținut doi elevi din Constanța despăgubiri de 5.000 de euro după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Motivarea instanței

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 21:11
5472 citiri
Cum au obținut doi elevi din Constanța despăgubiri de 5.000 de euro după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Motivarea instanței
Instanța a decis că în urma scăderii notei la purtare, elevii au suferit un prejudiciu moral FOTO Pexels

Doi elevi ai unui liceu din Cernavodă au câștigat în instanță dreptul de a primi despăgubiri de 5.000 de euro după ce au reclamat că le-a fost scăzută nota la purtare cu două puncte.

De la ce a pornit conflictul elevilor cu profesorii

Cei doi elevi ai liceului din Cernavodă au fost desemnați să participe la un stagiu de pregătire practică în cadrul unui proiect Erasmus, într-un alt stat, membru UE.

”Participarea la acest stagiu de pregătire a avut la bază rezultatele obținute de către reclamanți la evaluările întreprinse în scopul selectării elevilor participanți la acest program. Reclamanții au obținut mai multe premii la concursuri organizate de diverse instituții în Robotică și în ”Computer Science”, se arată în decizia instanței.

Potrivit documentului citat, ziua plecării în statul străin a coincis cu cea în care avea loc faza finală a competiției de robotică, la care cei doi elevi participau, astfel că au existat unele neînțelegeri cu privire la modul în care urmau să fie preluați de profesorii desemnați de liceu să se ocupe de programul Erasmus, pentru a putea pleca toți.

Nota la purtare le-a fost scăzută celor doi după întoarcerea în țară din statul respectiv, unde au mai avut loc neînțelegeri cu unii profesori.

Motivarea instanței privind nota la purtare și acordarea despăgubirilor

Inițial, cei doi elevi au câștigat în instanță anularea deciziei privind scăderea notei la purtare.

Atunci, judecătorii Tribunalului Constanța au stabilit, printre altele, că ”nu s-a respectat procedura legală prevăzută de art. 18 din Ordinul MENCS nr. 4742/2016 (...). Astfel sancțiunea mustrării scrise și scăderea notelor la purtare nu au fost supuse spre validare consiliului clasei. Astfel, nu consiliul profesoral este cel care validează propunerea de mustrare scrisă însoțită de scăderea notei la purtare, ci consiliul clasei conform art. 62 lit. c și f din Ordinul MENCS nr. 5079/31.08.2016 privind aprobarea Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, hotărârea consiliului profesoral din (...)2019 (...) prin care s-au scăzut notele la purtare fără a fi luata în discuție vreo sancțiune a mustrării scrise a elevilor este emisă cu nerespectarea dispozițiilor legale“.

Tribunalului Constanța a anulat hotărârile Consiliului de Administrație al liceului prin care le fuseseră scăzute notele la purtare elevilor, obligând liceul la modificarea notelor acordate.În plus, liceul fusese obligat să radieze din registrul clasei și din registrul matricol mențiunile cu privire la scăderea notei la purtare, potrivit Ziua de Constanța.

După decizia favorabilă, elevii au solicitat în instanță și daune morale.

Prin Hotărârea nr. 1350/2021, instanța a decis să admită în parte cererea de chemare în judecată și să oblige liceul din Cernavodă la plata a câte 5.000 de euro echivalentul în lei, către cei doi elevi, suma reprezentând prejudiciul cauzat, potrivit instanței.

În motivarea instanței se arată că, în urma conflictului, cei doi elevi nu au mai putut participa la concursuri, directoarea liceului cerând acest lucru, potrivit unui martor - fost profesor al elevilor.

”Prin emiterea actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanților, acte ce ulterior au fost anulate, au fost aduse atingere onoarei și reputației reclamanților, aceștia suferind un prejudiciu moral prin fapta săvârșită de pârât“, au concluzionat judecătorii.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, fiind contestată de reprezentanții unității de învățământ la Curtea de Apel.

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#elevi constanta, #liceu cernavoda, #nota la purtare, #Tribunalul Constanta, #despagubiri , #stiri invatamant