O elevă din Iran a fost omorâtă în bătaie pentru că a refuzat să cânte un ”imn patriotic”. Valul de proteste din școli cuprinde toată țara

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 17:43
6400 citiri
O elevă din Iran a fost omorâtă în bătaie pentru că a refuzat să cânte un ”imn patriotic”. Valul de proteste din școli cuprinde toată țara
Asra Panahi avea 16 ani FOTO Twitter

O altă elevă din Iran ar fi fost ucisă de serviciile de securitate după ce a fost bătută în sala de clasă pentru că a refuzat să cânte o melodie închinată regimului de la Teheran, declanșând noi proteste în toată țara în acest weekend.

Potrivit Consiliului Profesorilor din Iran, Asra Panahi, în vârstă de 16 ani, a murit după ce forțele de securitate au percheziționat liceul de fete Shahed din Ardabil pe 13 octombrie și au cerut unui grup de fete să cânte un imn care îl laudă pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Când au refuzat, forțele de securitate le-au bătut, unele fete ajungând la spital, iar altele arestate. Panahi a murit la spital vineri, din cauza rănilor suferite la școală.

Oficialii iranieni au negat că forțele de securitate ar fi responsabile și, după ce moartea ei a stârnit indignare în toată țara, un bărbat identificat ca unchiul ei a apărut pe canalele de televiziune de stat susținând că a murit din cauza unei afecțiuni cardiace congenitale.

Videoclipurile din școli au devenit virale, în sălile de clasă elevi fluturând hijaburile, aruncând fotografiile cu liderii supremi ai Iranului și strigând sloganuri anti-regim în sprijinul lui Mahsa Amini, femeia de 22 de ani care a murit după ce a fost reținută de poliția morală din Iran pentru că nu și-a purtat hijabul corect, în luna august.

Autoritățile iraniene au răspuns prin lansarea unei serii de raiduri în școlile din toată țara săptămâna trecută, arestând eleve și împingându-le în mașinile care așteptau sau trăgând cu gaze lacrimogene în clădirile școlilor.

Într-o declarație postată duminică, sindicatul profesorilor din Iran a condamnat raidurile „brutale și inumane” și a cerut demisia ministrului educației, Yousef Nouri.

Vestea morții lui Panahi a mobilizat și mai mult elevele din toată țara să organizeze și să se alăture protestelor din weekend, relataeză The Guardian.

Printre aceștia se număra și Naznin, în vârstă de 16 ani, ai cărei părinți o ținuseră acasă de teamă că va fi arestată pentru că a protestat la școală.

„Nu mi s-a permis să merg la școală pentru că părinții mei se tem pentru viața mea. Dar ce s-a schimbat? Regimul continuă să omoare și să aresteze eleve”, spune Naznin.

Ceea ce s-a întâmplat cu Panahi – precum și moartea altor două eleve, Nika Shahkarami, în vârstă de 17 ani și Sarina Esmailzadeh, în vârstă de 16 ani, ambele din mâna forțelor de securitate iraniene – a unit tinerii din Iran sub o cauză comună.

„Nu este vorba doar de moartea Asrei”, spune ea. „Republica Islamică ne-a ucis poporul de 40 de ani, dar vocile noastre nu au fost auzite. Să știe lumea că nu mai este un protest – vrem o revoluție. Acum că ne ascultați cu toții vocile, nu ne vom opri.”

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
#eleva, #Iran, #omorata, #refuz, #imn, #religios, #proteste, #scoli , #Iran