Elena Udrea își joacă astăzi „ultima carte” la Înalta Curte. Dacă pierde, doar CEDO o mai poate salva - ANALIZĂ

Luni, 20 Iunie 2022, ora 06:39
6649 citiri
Elena Udrea își joacă astăzi „ultima carte” la Înalta Curte. Dacă pierde, doar CEDO o mai poate salva - ANALIZĂ
Elena Udrea și-a exprimat intența de a participa la proces, nefiind exclus să fie audiată prin videoconferință. FOTO / Ionuț Mureșan

Elena Udrea va fi strigată la Înalta Curte, luni, 20 iunie, de la ora 13.00, când un complet de 5 judecători dezbate recursul în casație declarat de fosta șefă a Ministerului Turismului în Dosarul „Gala Bute”, în care a fost condamnată la o pedeapsă de 6 ani.

Aceeași cale extraordinară de atac a fost exercitată și de Rudel Obreja, condamnat la 5 ani de închisoare.

Este vorba de ultima cale de atac pe care o prevede legislația din România prin care atât Elena Udrea, cât și Rudel Obreja ar putea să „răstoarne” condamnările pronunțate de numele lor în Dosarul „Gala Bute”. După epuizarea ei, cei doi au calea deschisă către CEDO.

În cele 3 zile care s-au scurs după ce autoritățile române au adus-o în țară și au depus-o la Penitenciarul Târgșor, Elena Udrea a scris un amplu mesaj pe care l-a postat pe Facebook cu ajutorul apropiaților. Condamnată la 6 ani de pușcărie în Dosarul „Gala Bute”, cu alte 2 procese pe rol, Elena Udrea dă vina pe „statul paralel”.

„(…) Eu am avut curajul să vin în România acum 3 ani de bunăvoie, să mă supun rejudecării dosarului Gala Bute, crezând că justiția a devenit corectă și independentă după Decizia nr. 685/2018 a CCR și că voi avea parte de lege și dreptate de data asta! (…) Acum mi se spune clar ”ție nu vrem să îți aplicăm legea, în cazul tău nu vrem să respectăm nici legea, nici decizia CCR, nici cea a CJUE, nu vrem să respectăm nimic” ”, a scris Elena Udrea într-un mesaj transmis din pușcărie.

Dosarul Gala Bute, de la „epopeea completurilor”, la decizia CJUE

Reamintim că la începutul anului 2019 condamnarea Elenei Udrea din acest a fost anulată ca urmare a deciziei CCR pe tema nelegalei compuneri a completurilor de judecători de la Înalta Curte.

Elena Udrea era deja fugită din țară la momentul respectiv, iar Rudel Obreja apucase să execute câteva luni de pușcărie.

În cadrul unei contestații în anulare, judecătorii de la ICCJ au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care s-a pronunțat diferit de sensul la care se referă Udrea în mesaj.

De fapt, CJUE a fost întrebată ce anume primează între dreptul european în cauzele de fraude cu fonduri UE (cum este dosarul Gala Bute) și decizia CCR.

CJUE a răspuns că interesele financiare ale UE primează ca urmare a Tratatului de aderare a României.

Apărarea Elenei Udrea a „răsturnat” argumentația CJUE și a arătat că judecătorii europeni ar fi vorbit, de fapt, doar despre situația în care există „un risc sistemic de impunitate în materie de luptă împotriva fraudei și a corupției”.

Ce „chichiță” a găsit Tudorel Toader în decizia CJUE

„Chichița” din motivarea CJUE a fost găsită de avocatul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, la ultimul termen de judecată din dosar. De aceea, punem în oglindă pasajul din hotărârea instanței europene cu abordarea fostului ministru.

„Obligația de a prevedea sancțiuni efective și disuasive pentru infracțiunile de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție. Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție”, este paragraful din decizia CJUE.

„CJUE nu poate să îndemne la ruperea echilibrului dintre puterile statului. Dacă CCR a constatat un dezechilibru nu poate să vină CJUE... Curtea de justiție a UE e dornică să unifice dreptul. Dumneavoastră judecați contestația în anulare, adică modul în care a fost judecata cauza în apel, de un complet nelegal constituit. În egala măsură, și decizia CJUE și decizia CCR produc efecte.

Dar decizia CJUE nu e aplicabilă prezentei cauze. Asta pentru că judecătorii europeni vorbesc despre un risc sistemic. Instanta nu poate stabili existența unui risc sistemic, pentru că asta e de competența Legiuitorului (n.r. – Parlamentul), care face o analiza de ansamblu”, a spus, atunci, Tudorel Toader.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Elena Udrea, #Penitenciarul targsor, #recurs, #Gala Bute DNA, #ICCJ, #CEDO , #justitie