Elena Udrea se uită cu speranță către Sofia: Instanța bulgară decide miercuri dacă poate fi judecată în alte două dosare „de calibru”

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 03:06
4918 citiri
Elena Udrea se uită cu speranță către Sofia: Instanța bulgară decide miercuri dacă poate fi judecată în alte două dosare „de calibru”
Elena Udrea ar putea afla decizia instanței din Bulgaria pe data de 16 noiembrie. FOTO: Ionuț Mureșan

Elena Udrea așteaptă la Penitenciarul de Femei Târgșor o decizie din partea Curții de Apel din Sofia, care ar putea-o scăpa de celelalte două procese pe care le mai are pe rolul instanțelor: Dosarul Hidroelectrica și Dosarul Campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009. Dacă decizia judecătorilor bulgari îi va fi favorabilă, atunci Elena Udrea nu va mai putea fi judecată în cele două dosare.

Curtea de Apel din Sofia are pe rol și se va pronunța pe data de 16.11.2022 pe apelul formulat de avocații Elenei Udrea împotriva hotărârii Tribunalului din Blagoevgrad, care a extins limitele mandatului de extrădare.

Potrivit datelor din proces, extrădarea Elenei Udrea a fost dispusă de către judecătorii bulgari strict în cauza în care a fost formulată cererea, adică executarea pedepsei în Dosarul Gala Bute.

Potrivit regulii specialității din materia cooperării judiciare internaționale, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea, în afară de cazurile când: a) statul care a predat-o consimte”.

În cazul Elenei Udrea, Ministerul Justiției a trimis o cerere de extrădare autorităților competente din Bulgaria în care a scris motivul pentru care statul român solicită predarea acesteia.

Elena Udrea susține că nu i s-a pus în vedere un detaliu esențial

Nu este clar dacă Ministerul Justiției a precizat sau nu că Elena Udrea are alte două procese pe rolul instanțelor din România, în afara Dosarului Gala Bute.

Cert este că, la termenul din data de 6 septembrie 2022 din Dosarul Hidroelectrica, judecătoarea Corina Ciobanu a întrebat-o pe Elena Udrea dacă pe parcursul procedurilor de extrădare din Bulgaria s-a prevalat sau nu de regula specialității, iar fostul ministru a spus că nu știe „ce presupune asta” și că nu i s-a pus în vedere așa ceva.

Judecătoarea care analizează pe fond Dosarul Hidroelectrica i-a explicat Elenei Udrea în ce constă regula specialității și a arătat că, în măsura în care nu i s-a pus în vedere acest aspect, va face demersuri în Bulgaria pentru ca judecătorii să extindă limitele extrădării.

La termenul de luni, 14 noiembrie, Curtea de Apel București a amânat Dosarul Hidroelectrica pentru 12 decembrie, în așteptarea deciziei definitive a instanței de la Sofia.

În acest dosar, cunoscut ca „Hidroelectrica”, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

Udrea mai are un dosar pe rolul instanțelor, cel al finanțării ilegale a campaniei din 2009, unde ea a primit 8 ani de închisoare în primă instanță, iar Ioana Băsescu 5 ani de închisoare, acest proces fiind în stadiul de apel la Înalta Curte.

Scurtul „exil” al Elenei Udrea în Bulgaria

Pe data de 10 iunie 2022, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, în vederea executării pedepsei de 6 ani închisoare în Dosarul „Gala Bute”.

Curtea de Apel Sofia a confirmat, astfel, punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizie dispusă de Tribunalul districtual din Blagoevgrad la mijlocul lunii aprilie.

Elena Udrea a fugit din România înainte ca Instanţa supremă să îi respingă contestația în anulare împotriva deciziei de condamnare din 2018 în Dosarul Gala Bute. Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism, pe la punctul de trecere Kulata.

Reamintim că fostul ministru al Turismului se află în pușcărie, după ce la începutul lunii aprilie a pierdut o contestație în anulare pe care o formulase împotriva aceleiași decizii.

Procesul a fost suspendat pentru mult timp, deoarece instanța aștepta un răspuns de la Curtea de Justiția a Uniunii Europene (CJUE) pe tema aplicării deciziei CCR legată de nelegala compunere a completurilor de judecători de la Instanța supremă.

În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

Condamnată definitiv în 2018, în timp ce se afla în Costa Rica

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Celelalte pedepse în dosar au fost:

  • Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea) - 3 ani închisoare cu executare;
  • Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - 1 an şi 6 luni cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare;
  • Ana Maria Topoliceanu (fostă prietenă cu Elena Udrea şi fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare,
  • Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

În schimb, Ion Ariton (fost ministru al Economiei) a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Elena Udrea, #gala bute, #campania electorala 2009, #Hidroelectrica baietii destepti, #extradare elena udrea , #justitie