Elena Udrea s-a hotărât să le spună judecătorilor unde au ajuns banii din Dosarul Gala Bute: „Nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!”

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 03:40
18742 citiri
Elena Udrea s-a hotărât să le spună judecătorilor unde au ajuns banii din Dosarul Gala Bute: „Nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!”
Elena Udrea s-a referit la cazul lui Vasile Blaga, care a scăpat basma-curată după ce a spus că banii au ajuns la PDL. FOTO: Ionuț Mureșan

Elena Udrea le-a spus judecătorilor de la Înalta Curte că banii reținuți ca prejudiciu în Dosarul Gala Bute n-au ajuns la ea, ci la partid, ceea ce la vremea respectivă nu era considerat ilegal.

Fosta ministră a Turismului a susținut că o parte din bani ar fi ajuns și „în buzunarele altora” – fără să dea nume – numai în ale ei nu, motiv pentru care solicită desființarea deciziei de condamnare la pedeapsa de 6 ani de închisoare.

Completul de 5 judecători de la Instanța supremă a luat în discuție, luni, 10 octombrie, două dintre numeroasele căi extraordinare de atac formulate de Elena Udrea – o contestație la executare și un recurs în casație. Cu privire la recursul în casație, instanța se va pronunța pe data de 24 octombrie.

Recursul în casație încheie șirul lung de cereri pe care Elena Udrea le poate formula în fața instanțelor din România, iar dacă pierde, își mai poate încerca norocul la CEDO.

De aceea, Elena Udrea le-a vorbit judecătorilor într-un mod însuflețit. Ea a început cu o referire la fostul lider PDL Vasile Blaga, care a scăpat cu achitare de dosarul în care era acuzat că ar fi luat o șpagă de 700.000 de euro. Judecătorii l-au găsit nevinovat, motivând că nu a băgat banii în buzunar, ci în visteria partidului.

Ultima încercare a Elenei Udrea de a-i convinge pe judecători

Exact asta spune și Elena Udrea că ar fi făcut cu banii din Dosarul Gala Bute:

  • „Aș spune că dacă aș fi avut posibilitatea cum au avut-o alți miniștri – foști miniștri, înaintea mea – să mă rejudec pe fond, cu siguranță că aș fi putut proba că în acest dosar nu există nicio dovadă împotriva mea. În afară de declarațiile, denunțurile celor trei denunțători mincinoși care sunt în libertate și au fost permanent în libertate, cu siguranță că o rejudecare în acest dosar ar fi dus la achitarea mea.
  • Mi se impută 8 milioane de RON – o sumă, da, foarte mare – care reprezintă publicitatea pe care România și-a făcut-o la Gala Bute. Publicitate care a existat, de care România a beneficiat, și care astăzi eu sunt pusă să o plătesc personal. Deci, sumele acestea foarte mari care se vehiculează – și care dau, așa, de dosar foarte important – în realitate fac parte din abuzurile care mi s-au întâmplat.
  • Abuzurile au debutat încă de la începutul urmăririi penale, au fost denunțate atât de domnul Obreja, de Tudor Breazu, de cei care n-au achiesat la solicitarea Parchetului de a face denunțuri la adresa mea și au ajuns în pușcărie. Și care au culminat cu ce mi s-a întâmplat în 7 aprilie (n.r. – 2022), când doar mie, doar în acest dosar s-a respins aplicarea deciziei CCR 685/2008, ceea ce a dus la punerea în aplicare a deciziei de condamnare, și la situația în care mă aflu – aceea de a fi în pușcărie în acest moment.
  • Chiar dacă ați vrea să judecați în limitele acestui recurs în casație, care sunt foarte-foarte restrânse, cu siguranță că - fiind și dumneavoastră oameni - vă puteți pune întrebări. Cum ar fi: dar de ce ar fi plătit Lungu cheltuieli la partid, spre exemplu. Lungu nu a plătit cheltuieli la partid, există un dosar pe rolul acestei instanțe – Dosarul referendumului din 2009 – în care tot Ștefan Lungu, cu aceeași societate comercială…Se dovedește că banii pe care îi plătea la partid erau bani pe care îi primea de la partid.
  • De ce ar fi vrut Nastasia să îl sprijine pe Rudel Obreja și să îi trimită un finanțator la un meci de box organizat de el? Din motivul simplu că atât Nastasia, cât și Lucian Bute sunt rude, se cunosc, sunt prieteni, iar interesul lui Nastasia în organizarea acestui meci de box – care era, până la urmă, și de patriotism – era că se cunoșteau.
  • La aceste întrebări există răspunsuri. Din păcate, presiunea este foarte mare, nu îmi permite să vă spun tot ce aș fi vrut să vă spun. Nu am avut parte de justiție dreaptă în România. Nu am avut parte de nici un proces în care să fiu judecată conform legii. Ca urmare, sunt în pușcărie în Dosarul Gala Bute. Sper că, de data acesta, completul nu a intrat cu decizia deja luată.
  • Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare. Nici nu aveam toate atribuțiile…Dacă le aveam, nu aveam atribuții de plăți, ca ministru. Aveam atribuții de alocare de fonduri, astea se făceau cu un an înainte. Toate aceste atribuții erau, oricum, delegate (inclusiv de ordonare de credite, inclusiv de semnătură) lui Gheorghe Nastasia.
  • Banii n-au ajuns, oricum, la mine. Nicio parte, nicio sumă! Dar chiar și ce spun instanțele de fond și de apel, mare parte din acești bani ar fi ajuns la alții, la partid și așa mai departe. Deci, ca urmare, solicit achitarea: și pentru că n-am atribuții, și pentru că nu am încasat acești bani și au ajuns în patrimoniul altora, ceea ce nu era sancționat de lege la momentul acela”, a spus Elena Udrea în fața instanței.

Elena Udrea – condamnată în lipsă în Dosarul Gala Bute

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Celelalte pedepse în dosar au fost:

  • Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea) - 3 ani închisoare cu executare;
  • Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - 1 an şi 6 luni cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare;
  • Ana Maria Topoliceanu (fostă prietenă cu Elena Udrea şi fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare,
  • Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

În schimb, Ion Ariton (fost ministru al Economiei) a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Epopeea „completurilor nelegale”, de la ICCJ până la CJUE

Ulterior, judecătorii de la Instanţa supremă au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

În dosarul „Gala Bute”, Udrea a fost acuzată că a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea a mai fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Chen Xuyuan, fostul preşedinte al Federaţiei Chineze de Fotbal între 2019 şi 2023, care a recunoscut că a luat mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul amplei campanii...
#Elena Udrea, #Gala Bute DNA, #recurs, #luare de mita, #abuz in serviciu, #Vasile Blaga, #PDL , #justitie