Elena Udrea a pierdut și ultimul tren. Înalta Curte a respins ca nefondat recursul în casaţie formulat de fosta ministră a Turismului

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 13:49
5764 citiri
Elena Udrea a pierdut și ultimul tren. Înalta Curte a respins ca nefondat recursul în casaţie formulat de fosta ministră a Turismului
Elena Udrea FOTO Hepta

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins ca nefondate recursurile în casaţie formulate de Elena Udrea şi Rudel Obreja, condamnaţi la şase ani, respectiv cinci ani de închisoare, în dosarul Gala Bute. Decizia magistraţilor este definitivă.

“Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurenţii condamnaţi la plata sumei de câte 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii condamnaţi, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 170 lei, rămân în sarcina statului”, se arată în minuta ÎCCJ.

Decizia instanţei este definitivă.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, în 7 aprilie, ea părăsind ţara înainte de pronunţarea sentinţei.

În aceeaşi zi, a fost dată în urmărire şi prinsă pe teritoriul bulgar, în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia.

Ea a stat în Bulgaria în arest preventiv până în 10 iunie, când autorităţile bulgare au decis definitiv extrădarea sa, fiind adusă în ţară în 16 iunie.

Rudel Obreja a fost condamnat definitiv, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute.

„Nu așa ar fi trebuit aplicată decizia CJUE!”

Elena Udrea a fost convinsă că Statul Român era „obligat” să o pună în libertate și să „repare” ceea ce ea numea un abuz referindu-se la condamnarea de 6 ani de închisoare pe care a primit-o în Dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Turismului a fost prezentă marți, 18 octombrie, la Înalta Curte unde s-a judecat o contestație la executare și a „luat foc” când procurorul de ședință a spus că demersul ei este unul neserios.

Este pentru a treia oară când Elena Udrea a fost adusă la sediul instanței supreme, acolo unde s-au mai judecat – și s-au respins – alte căi extraordinare de atac împotriva deciziei de condamnare în Dosarul Gala Bute. De când a fost repatriată din Bulgaria, Elena Udrea obișnuia să intre prin videoconferință de la Penitenciarul Târgșor, acolo unde își execută pedeapsa.

„Dacă această contestație i se pare neserioasă (n.r. – procurorului) și vrea să vadă ceva serios, (atunci - n.r.) ceva serios e că eu de 7 luni stau nelegal în pușcărie, că un copil de 4 ani crește fără mamă, că Rudel Obreja se zbate între viață și moarte, pentru că la o lună după ce a fost băgat în pușcărie a făcut cancer. Patru luni sistemul medical din pușcărie n-a descoperit afecțiunea pe care o avea. Deși s-a suspendat executarea pedepsei, nu știm dacă va reuși să se vindece, probabil că nu. Uitați consecințe serioase ale unei situații pentru care, juridic, eu cu atât mai puțin aș putea găsi argumentele", a vociferat Elena Udrea.

"În cazul meu, în cazul Gala Bute, ICCJ a simțit nevoia – doar aici! – să întrebe CJUE dacă să respecte sau nu deciziile CCR. Și chiar dacă răspunsul a venit de la CJUE nici el, aplicat fiind, nu ar fi trebuit să ducă la nerespectarea deciziei CCR – pentru că nu așa ar fi trebuit să fie aplicat, în sensul respingerii contestației în anulare și a încălcării deciziei CCR – totuși, cu o decizie de 4 la 1, ICCJ mi-a respins contestația în anulare și, ca urmare, am ajuns în pușcărie", a continuat Udrea.

Contestația la executare era ultima șansă a Elenei Udrea să scape din pușcărie

Fostul ministru al Turismului se află în pușcărie, după ce la începutul lunii aprilie a pierdut o contestație în anulare pe care o formulase împotriva aceleiași decizii. Procesul a fost suspendat pentru mult timp, deoarece instanța aștepta un răspuns de la Curtea de Justiția a Uniunii Europene (CJUE) pe tema aplicării deciziei CCR legată de nelegala compunere a completurilor de judecători de la Instanța supremă.

În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

În esență, avocații fostului ministru al Turismului au solicitat marți, 18 octombrie, anularea tuturor formelor de executare a pedepsei din dosarul Gala Bute, punerea Elenei Udrea în libertate și rejudecarea dosarului.

Ei ai arătat că Elena Udrea n-a avut parte de o judecată dreaptă nici pe fond, nici în apel – unde a luat, de fiecare dată, tot 6 ani de pușcărie.

Conform celor susținute de avocați, pe fond procesul a fost viciat pentru că cei trei judecători n-ar fi fost specializați în judecarea infracțiunilor de corupție, așa cum cere legea – deși de data asta apărătorii n-au mai intrat în semantica textului de lege care pune problema la conditional-optativ: „pot fi organizate completuri specializate”. Mai mult, despre unul dintre judecători avocații spun că n-ar fi depus jurământ. Este vorba de o fostă procuroare care a trecut în rândul judecătorilor și n-ar mai fi rostit pentru a doua oară jurământul fără de care – zic apărătorii – nu poate fi considerată ca făcând parte din rândul celor care aplică legea.

Tot așa, în faza de apel, Elena Udrea n-a avut parte de o judecată ca la carte deoarece, la data respectivă, președintele Completului de 5 judecători nu era tras la sorți precum ceilalți 4, ci era titular de drept. Cu ale cuvinte, președintele completului era ori șefa instanței, ori unul dintre vicepreședinți, ori șeful Secției Penale. Avocații Elenei Udrea au arătat că toți aceștia erau „numiți de către președintele României”, de unde ar rezulta „o imixtiune a Executivului în Justiție”.

Această contestație la executare era ultima șansă a Elenei Udrea de a obține anularea condamnării de 6 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute. De acum încolo se poate considera că a epuizat căile legale prevăzute de legislația națională, având drumul deschis către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#Elena Udrea, #ICCJ, #recurs, #inchisoare, #condamnare, #dosar Gala Bute, #rudel obreja , #stiri Elena Udrea