Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O săptămână cu emoții mari pentru Elena Udrea: Ce „cadou” îi vor da judecătorii de Valentine’s Day

Sambata, 11 Februarie 2023, ora 03:40
5439 citiri
O săptămână cu emoții mari pentru Elena Udrea: Ce „cadou” îi vor da judecătorii de Valentine’s Day
Elena Udrea așteaptă pe 14 februarie decizia pe fond în Dosarul Hidroelectrica. FOTO: Ionuț Mureșan

Elena Udrea va reveni la Înalta Curte, începând de luni, 13 februarie, pentru două contestații prin care speră să-și anuleze pedeapsa de 6 ani de închisoare din Dosarul Gala Bute, dar și pentru a vedea dacă scapă prin prescripție de Dosarul campaniei din 2009, în care este judecată alături de Ioana Băsescu.

Tot săptămâna viitoare, Elena Udrea așteaptă o primă decizie din partea Curții de Apel București în Dosarul Hidroelectrica.

Fosta șefă a Ministerului Dezvoltării este așteptată să apară personal sau prin videoconferință luni, 13 februarie, la instanța supremă, unde Completul de 5 judecători ia în discuție contestația la executare formulată de Elena Udrea împotriva condamnării definitive din Dosarul Gala Bute.

Reamintim că Elena Udrea este la Penitenciarul de Femei Târgșor după ce a pierdut, pe 7 aprilie 2022, o contestație în anulare în acest dosar, ea fiind condamnată definitiv la 6 ani de închisoare încă din 2018.

Pe data de 14 februarie, de Valentine’s Day, Elena Udrea va afla decizia pe fond din Dosarul Hidroelectrica, unde este judecată pentru trafic de influență și spălare de bani în legătură cu șpaga de 2,5 milioane de euro cerută de la afaceristul Bogdan Buzăianu.

În acest dosar Elena Udrea a cerut, pe 12 decembrie 2022, constatarea intervenției prescripţiei și încetarea procesului penal, în timp ce procurorii DNA au solicitat instanței condamnarea fostei șefe a Ministerului Turismului la o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege.

Pe data de 16 februarie, Elena Udrea se va întâlni cu Ioana Băsescu și cu Dan Andronic în Dosarul campaniei din 2009. Reamintim că fosta șefă a Ministerului Dezvoltării a fost condamnată la o pedeapsă de 8 ani de închisoare, fiica fostului președinte a primit 5 ani cu executare, iar Dan Andronic a fost achitat.

La ultimul termen de judecată, din data de 15 decembrie 2022, Ioana Băsescu a precizat că solicită continuarea procesului penal, pentru a-și dovedi nevinovăția, chiar dacă între timp a intervenit prescripția faptelor. În schimb, Elena Udrea a fost mai precaută și a cerut instanței încetarea procesului penal.

Pe data de 20 februarie, la Înalta Curte se va judeca și o contestație a Elenei Udrea legată de acest ultim dosar.

Toate acuzațiile procurorilor DNA pentru Elenei Udrea

DOSARUL GALA BUTE:

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica. De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Udrea a fost acuzată că a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea a mai fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

DOSARUL CAMPANIEI DIN 2009:

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, susţin procurorii.

Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, mai arată DNA.

DOSARUL HIDROELECTRICA:

Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţin procurorii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Elena Udrea, #Hidroelectrica, #campania electorala 2009, #Gala Bute DNA, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #curtea de apel bucuresti, #valentines day , #justitie