Judecătorii români iau în calcul emiterea unui ordin european de anchetă pe numele Elenei Udrea, în caz că procedurile de extrădare din Bulgaria se prelungesc

Vineri, 15 Aprilie 2022, ora 03:05
4610 citiri
Judecătorii români iau în calcul emiterea unui ordin european de anchetă pe numele Elenei Udrea, în caz că procedurile de extrădare din Bulgaria se prelungesc
Magistrații bulgari decid pe 19 aprilie dacă Elena Udrea va fi sau nu extrădată. FOTO: Ionuț Mureșan

Judecătorii de la Înalta Curte iau în calcul emiterea unui ordin european de anchetă pe numele Elenei Udrea, fostul ministru fugar al Turismului, pentru a putea audia prin videoconferință în dosarele pe care aceasta le mai are în România, în eventualitatea în care procedurile de extrădare se prelungesc în Bulgaria.

Dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 – în care Elena Udrea a primit pe fond o pedeapsă de 8 ani de închisoare – a fost amânat, joi, 14 aprilie, din cauza lipsei de procedură privind citarea acesteia.

La termenul de joi s-au prezentat spre a fi audiați în fața instanței martorii Angelica Rădulescu, Vasile Ivan și Octavian Artene, însă instanța a dispus amânarea pentru termenul din 26 mai.

„Emitem adresă către autoritățile bulgare pentru a comunica informații cu privire la situația juridică a inculpatei Udrea Elena după termenul de azi, pentru a vedea dacă emitem ordin european de anchetă sau nu”, a declarat judecătorul de la ICCJ.

În acest dosar este vizată și Ioana Băsescu (foto), care nu a scos o vorbă la termenul de joi. Ea a primit pe fond o pedeapsă de 5 ani cu executare.

Tot în acest dosar este implicat și jurnalistul Dan Andronic, care a fost achitat pe fond.

Udrea rămâne în arest în Bulgaria, până la extrădare

Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria, până la extrădarea sa, a decis joi Curtea de Apel din Sofia. Judecătorii au respins recursul acesteia la decizia de arestare preventivă. Totodată, magistrații bulgari au respins și actele medicale depuse la instanță de avocații Elenei Udrea. Judecătorii au precizat că aceste acte nu indică faptul că rămânerea în arest va accentua problemele medicale pe care ea le are. Așadar, Elena Udrea va rămâne în arest preventiv în Sofia până în 19 aprilie, când se va decide dacă va fi sau nu extrădată.

Ce dosare mai are pe rol Elena Udrea în România

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a solicitat amânarea cauzei după data de 16 mai când, speră acesta, ICCJ va soluționa recursul în casație declarat de Elena Udrea împotriva condamnării de 6 ani din Dosarul Gala Bute.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel București a amânat și celălalt proces pe care Udrea îl mai are pe rolul instanțelor din România, cunoscut ca Dosarul Hidroelectrica.

Pe scurt, Elena Udrea este acuzată în acest dosar că a cerut 5 milioane de dolari - din care a primit 3,8 milioane - de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidroelectrica şi firma acestuia.

Reamintim că Elena Udrea a rămas cu această pedeapsă după ce aceeași instanță a respins o altă cale extraordinară de atac – o contestație în anulare – exercitată de avocații fostului ministru al Turismului împotriva deciziei din apel, din 2018. Și DNA a exercitat aceeași cale de atac, deoarece procurorii doreau o pedeapsă mai mare pentru Udrea. Aceasta a fugit cu câteva ore înainte de pronunțarea deciziei, dar a fost prinsă în Bulgaria.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Autorităţile americane au anunţat că au recuperat rămăşiţele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbuşit, marţi, în urma impactului...
#Elena Udrea, #ancheta, #extradare, #Gala Bute DNA, #Hidroelectrica, #campania electorala 2009 , #justitie